Thursday, 10 December 2015

JIMAT VS UNTUNG

Situasi 1:
Beli simkad dengan harga RM10. 
Fokus pada penjimatan.
.
Situasi 2:
Beli simkad dengan harga RM100.
Fokus pada pendapatan lalu mengatasi penjimatan.
.
Apa situasi yg anda pilih? 
.
P/s : Kalau anda pilih Situasi 1, alamatnya payah lerr nak hadapi tahun 2016.
.
.
Sekadar berkongsi kebaikkan...
.
.
http://goo.gl/0ZU8Va
.

#terimakasihAllah 
#terimakasihTYD
#terimakasihtoneexcel
#terimakasihmalaysia

Saturday, 21 November 2015

Rotu

CERITA ROTU #iiumconfessions by #ter

aku budak ROTU. orang selalu panggil PALAPES. kalau tak tahu ROTU/PALAPES boleh google. Aku tak pernah minat benda-benda lasak dan berpeluh macam ni. nak jogging saja-saja pun jangan harap. bukan jiwa aku. tapi satu je yang buat aku berfikir balik untuk masuk ROTU ni. dia punya elaun. aku fikir hidup aku tak cukup kalau nak harap ptptn saja. serius tak cukup. aku tak nak minta duit mak bapak. jadi aku paksa diri masuk ROTU. latihan 2x seminggu. sehari 10 jam latihan. satu jam elaun rm6.00. Kira2 sebulan RM480. Ok lah tu. walaupun mula-mula aku benci dengan ROTU tapi akhirnya aku jadi sayang. sini nak cerita sikit benda yang korang tak pernah tahu.
1. Sabtu/Ahad makanan dia bagi. kerja askar ni memang dia bagi makan banyak2. siap boleh bawak balik bungkus makan dekat mahallah. so dekat situ dah jimat duit, siap dapat elaun.
2.sebelum aku masuk ROTU sabtu ahad aku kosong. bosan. asek nak outing membuang duit lepas tu penat. rugi. kalau tak outing tidur makan. unproductive.
3. Lelaki ROTU terbaik aku pernah jumpa. sangat gentleman. sentiasa vonlunteer untuk tolong apa saja. bukan nak puji apa tapi itu yang kami belajar. tak payah suruh dah pandai-pandai offer diri nak tolong. memang kerja diaorang akan support perempuan. perempuan penat tak larat memang diorang yang akan angkut senjata dan beg gedabak tu. tapi diorang ok je.
aku tengok lelaki kat kuliyyah aku tu, dalam kelas, sir sampai minta tolong berkali-kali. berkali2 wei, akhirnya perempuan jugak yang bangun pergi tolong. memang kena reject awal-awal. susah aku nak nampak lelaki rajin, tapi dalam ROTU kau akan nampak banyak.
4. ROTU paksa aku jadi kuat. kau akan buat benda yang kau benci. kau akan hadap orang yang kau tak suka. kau kena buat banyak benda dalam keadaan tak semangat dan penat. tapi kau kena paksa diri kau untuk kuat. Dalam ROTU aku belajar cara nak hiburkan diri sendiri, nak cari semangat sendiri dan nak cari moral bila kita kena buat benda kita tak suka. Dan bila aku dapat assignment bertimbun, test, presentation dalam satu masa aku tak rasa apa. masih boleh rasa rilex bila kawan aku gelabah. benda ni bagus terutamanya bila kita dah kerja, sebab kita belajar nak calm down saat masalah datang bertimbun.
5. Orang cakap budak ROTU ramai repeat paper, ramai exam tak bagus. mana kau tau? ramai deans list kalau nak tahu. result pon lagi bagus dari orang yang banyak masa. lagi perform dari orang yang tak ada latihan sabtu ahad. nak cakap, ayat BADAN SIHAT OTAK CERGAS tu fakta tau.
6. Kelebihan bila minta kerja, majikan sangat percaya yang budak ROTU ni berdisiplin. pandai urus masa dan tak cepat lemah. fresh graduate sekarang jenis yang cepat emo tak boleh kena marah. kena tegur dah nak melawan bos. dalam ROTU kau siap kena maki depan orang beb. tapi kau layan je. siap buat muka rilex. biasalah tu dia maki sebab nak ajar. kau orang bawah buat cara orang bawah. buat cara baru nak belajar.
7. kau grad markah koku kau automatik full mark. siap grad dengan title leftenan muda. tak payah susah2 masuk banyak2 kelab. full pakej sebab soft skill semua kau dapat. ROTU ajar aku jadi berani. berani tanggung risiko. apa nak jadi lantak lah, aku sedia hadap.
8. Orang cakap ROTU ni campur laki perempuan. Dalam ROTU ni diorang sangat menjaga batas laki perempuan. kalau dah UIA, dalam askar pun terserlah keislamannya. jurulatih askar betul pun faham kami ROTU UIA. so, tak ada benda yang melebihi batas.
9.Pernah interview fellow mahallah salehuddin. lecturer tu cakap walaupun mahallah ni campur laki perempuan tak banyak kes dan masalah macam mahallah lain. ada tu mestilah ada. kes curi dalam mahallah tu memang tak ada, untuk aku lah. kalau orang awam tu aku tak tau. tapi sebab dalam blok ROTU ni semua skuad sendiri. tak campur international student. ada sikit2 orang awam. skuad tu dah macam adik beradik sendiri. nak curi barang adik beradik sendiri, siapa yg sampai hati?
10. Nak cakap elaun dia memang membantu. kalau pandai jimat siap boleh buat modal berniaga. nak jimat, masuk ROTU. makan dia bagi, elaun dia bagi. tapi jangan harap duit elaun masuk setiap bulan la. dia masuk ikut suka hati dia. memang tak dapat lah setiap bulan rm480. kadang masuk rm1000 terus. kadang2 rm200 je. tapi boleh kira dalam setahun dapatlah RM2000-3000. ada kena bayar baju tauliah. jujur cakap bila senior baru merasa betul2 elaun sebab masa tu baju tauliah dah habis bayar. baju tauliah harga RM2500. tapi nanti kerajaan bayar balik RM1000.
11. So, kalau kau nak masuk sebab elaun je kau akan keluar baris awal-awal. walaupun aku masuk sebab elaun, sebab aku fikir aku tak nak kebulur tengah2 semester, tapi aku jumpa banyak hikmah dalam ROTU ni. aku jenis yang sekali aku buat aku akan teruskan. sebab tu aku tak keluar baris wei.
12. ROTU buat aku jadi lebih baik. dalam ni kau boleh kenal kawan kau sebenar. lagi2 dalam hutan. semua orang stress, semua orang penat, semua orang rasa benci kena marah, tapi kau akan perasan ada kawan kau yang masih tak pentingkan diri, yang masih boleh tolong kau, layan kau baik-baik.
13. Dalam ROTU kau akan rasa stress yang teramat. Penat nak mati. masa aku mara nak serang musuh hari tu aku rasa penat nak mati. masa tu hanya mampu sebut Allah, Allah, Allah... itu je kekuatan untuk meneruskan mara.
14. ROTU ajar aku untuk buat segalanya kerana Allah. bila kita buat benda yang tak seronok tapi kita kena ikhlaskan diri jugak. so, sebelum buat apa2 aku niat semuanya kerana Allah.
15. Kebanyakan budak2 ROTU ni jadi awkward sikit dengan budak kuliyyah diorang. sebab dalam skuad dah ramai sangat kawan rapat2. outing pun dengan diorang. sabtu ahad latihan dengan skuad. so, masa dengan kawan kuliyyah tu tak banyak. kawan biasa tu ramai. tapi kawan yang rapat sangat tu mayb ada tapi tak ramai macam kawan kuliyyah yang lain.
16. Perempuan ROTU dia akan rasa dia boleh buat semuanya. diorang ni kuat tau. jenis yang tak harap lelaki kecuali kalau dah tak mampu. bukan jenis yang nak kontrol ayu. sebab dalam hutan, muka hodoh comot busuk tak mandi, tidur atas tanah tak ada khemah, semua skuad diorang dah nampak. so, diorang ni bukan jenis malu tak bertempat.
17. ROTU ubah aku jadi lebih baik. aku bangga sebab paksa diri sendiri masuk benda alah ni. kau akan respect kat askar2 negara. sebab bila kau masuk ROTU nilah kau rasa banyak yang mereka korbankan untuk negara. Saat latihan, kau akan rasa cintakan negara tu. kau akan rasa negara ni milik kau. dan kau akan buat sungguh2 untuk negara.
Moral of the story aku nak cakap, kalau rasa tak ada duit tu try masuk ROTU. jangan buat kisah sedih. kita ni muda lagi. Aku masuk sebab kalau nak kerja part-time aku tak ada transport. susah nak cari kerja yang kerja sabtu ahad sahaja. lepas tu kalau nak kerja part-time tak ada masa untuk masuk kelab, tak ada markah koko. jadi aku fikir ini jalan yang bagus. duit ada, markah koko ada, siap bantu pointer kita sebab credit our 1 setiap sem. kalau fardu ain semua tu o.5 kan? walaupun niatnya lain tapi bila kau jumpa hikmahnya kau akan suka. kalau tak jumpa hikmahnya keluarlah baris. huhuhu

*** ada kenangan dan kebenaran... πŸ‘†πŸΌπŸ‘

Thursday, 5 November 2015

Exam Dah hampir ke penghujung..... Jom cuti cuti malaysia......


Truth about REUNION .....

REUNION

Soalan favourite bila geng2 lama bertemu semula...

Umur 30+ :
"Anak brapa orang bro?"

Umur 40+ :
"Bini ada brapa orang?"

Umur 50+ :
"Cucu hang dah brapa orang?"

Umur 60+ :
"Geng kita yg dah tak dak brapa orang?"

Umur 70+ :
"Geng kita yg ada lagi tinggai brapa orang?"

Umur 75+ :
"Laaa... Hang ada lg.."

Umur 80+ :
"Hang sapa ?" 😁

Sunday, 25 October 2015

Timpa kan Bank.......

Semasa rompakan di Guangzhou, China, perompak bank berteriak kepada semua orang di bank: 

"Semua tiarap di lantai dan jangan melawan! Wang ini kepunyaan bank tapi nyawa anda adalah kepunyaan anda..."

Semua orang dalam bank pun ikut arahan perompak tanpa melawan dan senyap.

*Ini dipanggil "berfikir di luar kotak." - berfikir lain daripada yang lain!

Apabila seorang wanita bertiarap di atas meja dengan gaya yang menggoda, perompak menjerit kepadanya: "Tolong bersopan! Ini adalah rompakan, bukan cubaan merogol!"

*Ini dipanggil sebagai "Profesional." - Fokus hanya pada apa yang anda dilatih untuk melakukan!

Apabila perompak bank kembali ke rumah, perompak muda (kelulusan MBA) memberitahu kepada perompak yang lebih tua (lulus darjah 6 sahaja): "Taiko, mari kita kira berapa banyak duit kita dapat."

Perompak tua menyangkal dan berkata: "kau ni bodoh! Terdapat banyak wang, sampai bila baru kita habis kira ? Malam ni kita nonton berita di tv, pasti kita akan tahu jumlah rompakan dari berita tersebut."

*Ini dipanggil "Pengalaman." - Kini, pengalaman adalah lebih penting daripada sijil kertas!

Selepas perompak telah beredar, pengurus bank itu mengarahkan penyelia bank untuk memanggil polis dengan cepat. Tetapi penyelia berkata kepadanya: "Tunggu Mari kita ambil $ 10 juta daripada bank untuk diri kita dan tambah kepada $ 70 juta yang kita sudah gelapkan dari bank!".

*Ini dipanggil "inovatif." - Menukar keadaan tidak menguntungkan untuk keuntungan anda!

Penyelia berkata: "alang kah baiknya jika rompakan berlaku setiap bulan. Dapat juga kita gelapkan duit"

*Ini dipanggil "berpandangan jauh." - merancang masa depan selangkah lebih awal!

Keesokan harinya, berita TV melaporkan bahawa $ 100 juta telah diambil dari bank. Perompak mengira, mengira dan mengira berulang kali, tetapi mereka hanya boleh mengira $ 20 juta. 

Perompak sangat marah dan mengadu: "Cilaka! Kita mempertaruhkan nyawa kita dan hanya mendapat $ 20 juta tapi Pengurus bank pula mengambil $ 80 juta dengan hanya petikan jarinya, nampaknya lebih baik menjadi orang pintar daripada menjadi pencuri."

*Ini dipanggil " Pengetahuan." - pengetahuan kunci kejayaan hidup!

Pengurus bank itu tersenyum dan gembira kerana kerugiannya dalam permainan pasaran saham kini sudah dilangsaikan oleh duit rompakan itu.

*Ini dipanggil "sambil menyelam minum air." - mempergunakan peluang yang ada untuk mencipta peluang yang lain!

Friday, 23 October 2015

Intipati BAJET 2016

Tema Bajet 2016 : Mensejahterakan Kehidupan Rakyat

Ekonomi negara dijangka berkembang 4.5-5.5% tahun ini berbanding jangkaan 3.1% untuk ekonomi global.

Pertumbuhan ekonomi negara dijangka berkembang 4-5% pd thn 2016 dipacu oleh pelaburan (6.7%) & penggunaan swasta (6.4%)

Defisit fiskal dijangka berkurang kepada 3.2% tahun ini daripada 6.7%

Kadar kemiskinan berkurang kepada 0.6% pada 2014 daripada 3.8% tahun 2009, malah kemiskinan tegar hampir disifarkan

Kadar pengangguran berjaya dikurangkan kpd 2.9% & sebanyak 1.8 juta peluang pekerjaan diwujudkan

Pelaburan asing kukuh pada RM22.4 bilion pada separuh pertama 2015

Negara dijangka terus berada dlm inflasi terkawal di antara 2-3% thn hadapan

Rizab antarabangsa kekal tinggi pada RM418b pada 15 Oktober 2015, mampu biayai 8.8 bulan import tertangguh

Kadar patuh serahan atau submission GST mencapai lebih 90%

Harga minyak dunia dijangka kekal rendah pada 2016 dan kutipan hasil daripada sumber berkaitan minyak dianggar RM31.7 bilion

Kutipan cukai SST hanya RM18 bilion berbanding kutipan GST sebanyak RM39 bilion

Tanpa GST, defisit negara akan meningkat kepada 4.8% dan bukan 3.1% seperti yang disasar pada 2016

GST kadar sifar ke atas semua jenis ubat terkawal di bawah senarai Racun kumpulan A, B, C & D

The 2016 Budget allocates a total of RM267.2b -RM215.2b is for Operating Expenditure and RM52b for Development Expenditure

Operating Expenditure: RM70.5b for Emoluments, RM36.3b for Supplies and Services, RM106.6b for Fixed Charges and Grants

Pengguna pra-bayar telco warga Msia akn dpt kembali rebat brsamaan dgn amaun GST yg dibyr, dikredit terus mulai 1 Jan–31 Dis 2016

Cukai pendapatan dinaikkan kepada 28% daripada 25% bagi mereka yang berpendapatan lebih RM1juta

Cukai pendapatan dinaikkan kepada 26% daripada 25% bagi mereka yang berpendapatan antara RM600,000-RM1juta

Kutipan hasil Kerajaan Persekutuan dianggarkan RM225.7 bilion bagi 2016, peningkatan sebanyak RM3.2 bilion berbanding 2015

9 Projek Domestik Berimpak Tinggi - Pelaburan RM6.7 bilion oleh Khazanah Nasional Bhd

Membangun Malaysian Vision Valley, keluasan 108,000 ha dari Nilai ke Port Dickson

Melaksana Cyber City Centre di Cyberjaya dengan nilai pembangunan hampir RM11 bilion dalam tempoh 5 tahun

RM1.4b bg membina serta naik taraf jln luar bdr sepjg 700km di seluruh negara. RM200j bg menaik taraf jln di kwsn penempatn FELDA

Projek Bus Rapid Transit KL-Klang pd kos melebihi RM1.5b & Bus Rapid Transit Kota Kinabalu pd kos hampir RM1b akan dilaksanakan

Projek LRT3 dari Bandar Utama, Damansara-Johan Setia, Klang dengan anggaran kos pembinaan RM10b mula dibina 2016, siap pada 2020

MRT II SgBuloh-Serdang-Putrajy dgn anggaran kos pembinaan RM28b direncana bermula dlm suku ke2 2016, dijangka siap menjelang 2022

RM900j diperuntukkan untuk Projek Penyuraian Trafik Jln Tun Razak, yang akan dilaksana secara kerjasama strategik awam-swasta

RM878j utk Projek Bekalan Elektrik Luar Bandar, yg membabitkan 10k rumah. RM568j bg Projek Bekalan Air Luar Bandar utk 3k rumah

RM60j utk Prog Ameniti Sosial, terutamanya prjk perparitan bagi cegah banjir. Tumpuan di Kelantan, Kedah, Trganu, Phg, Sbh & Srwk

RM67j diperuntukkan bg Projek Kenderaan Bas MARA, utk pengendalian pengangkutan bas di laluan yang tidak ekonomik di luar bandar

Pengecualian cukai sedia ada sebyk 100% drpd pendptan berkanun kpd pengusaha pelancongan dilanjut mulai 2016 sehingga 2018

Utk 2016, Krjn sasarkan 30.5j pelancong yg dijangka menyumbang RM103b kpd ekon. RM1.2b diperuntukkan kpd Kem Pelancongan

RM450j bg plbg prog spt penanaman buah & sayur serta geran pemadanan & penyelidikan produk herba & penternakan ikan dlm sangkar

RM235j diperuntukkan kepada MATRADE, untuk Program Promosi 1Malaysia, Dana Eksport Perkhidmatan dan Dana Promosi Eksport

RM190j kpd FAMA, bagi Program Penurunan Harga, dgn menambah 50 Pasar Tani & wujudkan 150 Agrobazaar Rkyt 1Malaysia yang baru

Bagi menjadikan negara sbg hab teknologi yg kompetitif di rantau ini, RM1.5b diperuntukkan kpd Kem Sains, Teknologi dan Inovasi

PKS yang membuat perbelanjaan R&D sehingga RM50k bagi setiap tahun taksiran, layak menuntut potongan cukai 2x secara automatik

Melanjutkan tempoh pelaksanaan Skim Pembiayaan Teknologi Hijau sehingga 31 Disember 2017, dengan dana sebanyak RM1.2 bil #Bajet2016

Kerajaan mensasarkan pengurangan intensiti pelepasan gas rumah hijau sehingga 40% KDNK pd 2020

Di bwh Pln Pmbgnn Pendidikan Msia 2013-25, RM41.3b diperutkkan. Antara lain, Krjn akan bina 30sek rendah, 27sek mngh, 4MRSM, 5SBP

Untuk peringkat kelas prasekolah pula, RM44.6j diperuntukkan untuk pelbagai program di 9,113 buah kelas seluruh Malaysia

Bantuan persekolahan RM100 diteruskan, dikhususkan kpd isi rumah berpendptn RM3k ke bwh. Ini memanfaatkan 3.5j pelajar dgn RM350j

Had maksima pelepasan cukai ke atas yuran pengajian pendidikan tinggi bg pembyr cukai individu, dinaik kpd RM7k drpd RM5k setahun

Program Baucar Buku 1M yg bernilai RM250 bg 1.2j pelajar diteruskan, kaedah penebusan hanya di kedai-kedai buku yang diiktiraf

RM145j utk mempersiapkan atlet negara utk menghadapi cabaran Sukan SEA ke 29, dan Sukan Para ASEAN ke 9 pd 2017 di KL

Kita sasarkan 60% drpd 1.5j pekerjaan baharu adalah pekerja berkemahiran TVET menjelang 2020. RM4.8b diperuntuk kpd 545 Institusi

RM360j utk tambahbaik PLKN bg 20k pelatih. Ia melibatkn kurikulum baru spt kemahiran berfikir secara kreatif & kemahiran teknikal

RM75j utk terus lahirkan jaguh sukan melalui Prog Pembgn Podium Sukan Elit, RM22j utk bina Kompleks Sukan di Bgn Datoh & Kuantan

RM160j untuk NGO-NGO bg melaksanakan prog berasaskan pembangunan komuniti, perpaduan, kebajikan msyrkt, kesihatan dan keselamatan

RM150j disalur kpd TERAJU utk plbg prog termasuk Skim Usahawan Permulaan Bumiputera dan Prog Sykt Bumiputera Berprestasi Tinggi

MARA diperuntukkan RM3.7b, termasuk menaja pengajian 72k pelajar Bumiputera di peringkat pendidikan tinggi

Bagi memperhebat keusahawanan &perniagaan Bumiputera,RM400j diperuntuk kpd EKUINAS, RM250j kpd PUNB,RM150j kpd Pelaburan Hartanah Bhd dan RM100j sbg pinjaman kpd UDA Holdings utk tujuan pembangunan Kampung Baru di Kuala Lumpur

Lebuhraya Pan Borneo Sarawak sepanjang 1090 km, dijangka siap sepenuhnya pd 2021 dengan anggaran kos sebanyak RM16.1b

Di Sabah, lebuhraya ini akan mula dibina pd 2016 meliputi 706km, bermula dr Sindumin ke Tawau, dgn anggaran kos RM12.8b

RM260j disediakan utk Pgram 1Harga 1Sarawak & Pgram 1Harga 1Sabah bg pastikan keseragaman hrg brngn terpilih di seluruh ngr

RM50j disediakan oleh SME Bank untuk membantu usahawan kecil India

TEKUN akn sediakan RM600j yg meliputi RM500j utk usahawan Bumiputera & RM100j utk 10k usahawan India

Tambahan RM90j sbg pinjaman mikro kredit kpd penjaja & peniaga2 kecil kaum Cina yang termasuk RM50j untuk KOJADI.

RM100j disediakan di bawah Program Pembangunan Sosioekonomi Masyarakat India

RM40j bg laksanakan prjk infrastruktur & prgm pnjmn mudah kpd pnddk kpg2 baru Cina bg pmbyran premium tanah & membaik pulih rumah

Utk Pesawah, Pekebun Kecil & Penoreh Getah, RM852j diperuntukan kpd RISDA &FELCRA utk program peningkatan pendapatan&produktiviti

Utk B40, pgrm eRezeki & eUsahawan akn diperluas ke slrh ngr & RM100j diperuntukan utk tmbh peluang pek'jaan & tingkatkn pendptan

Untuk kebajikan dan kemajuan masyarakat Orang Asli, sebanyak RM300j disediakan

Utk Pesawah, Pekebun Kecil & Penoreh Getah, RM852j diperuntukan kpd RISDA &FELCRA utk program peningkatan pendapatan&produktiviti

Paras pengaktifan Insentif Pengeluaran Getah dinaik kpd RM5.50/kg SMR20 Freight On Board. Getah skrap dinaikkan kpd RM2.20/kg

Pemutuan Sebenar Padi berasaskn penyeragaman hrg padi pd RM1200/tan metrik. Kerajaan jg tingkatkn kdr SSHP kpd RM300/tan metrik

Membina 175 ribu unit rumah oleh PR1MA, yang dijual 20% di bawah harga pasaran, dengan peruntukan RM1.6 bilion

Membina 10k unit Rumah Mesra Rakyat oleh SPNB, dgn pemberian subsidi RM20k bagi seunit rumah dengan peruntukan RM200j

Bina 100k rumah PPA1M, menjelang 2018 dgn hrg di antara RM90k- RM300k. Bantuan Dana Mudahcara sehingga 25% drp kos pembangunan

Membina 22,300 unit pangsapuri dan 9,800 unit rumah teres di bawah Program Perumahan

Saturday, 17 October 2015

Ilmu Hutan.....

ILMU HUTAN - RUGI TAK BACA.!

Pengalaman masuk hutan, berkawan ngan bebudak asli ni, dan termasuk kengkawan yg memang askar, banyak benda yg saya belajar..iaitu,

1. Lumut Taik Kera. Kalau kita jalan diwaktu malam, terutama di hutan padat dekat dgn air terjun atau sungai (mcm kes saya kat Janda Baik), bila kita jalan dalam gelap, kita akan nampak ada benda2 bercahaya warna hijau..ala2 benda yg pendarcahaya. Benda yg bercahaya tu ialah lumut taik kera, bila siang tak nampak apa2, bila malam dia akan keluarkan cahaya walaupun dgn skit bantuan cahaya dr bulan bintang. Yg bestnya, lumut ni hanya tumbuh didenai (laluan binatang atau orang), so kalau sesat..ikut je laluan ni diwaktu malam, insyaAllah..tak langgar pokok.

2. Ular tedung. Kalau terserempak dgn ular masa dlm hutan, jangan buat gerakan mengejut..stay still dan undur balik. Ular tedung tak mematuk bila kepala dia tengah kembang penuh, sebaliknya akan mematuk bila kepala dia kembang separuh je. Oleh tu, kita acah2 bagi ular tu kembang penuh dgn ranting kayu dan berundur2 pelan2. - belajar dr orang asli.

3. Kera / lutong dan spesis yg sama. Spesis kera takkan lari bila kita libas dgn sebatang ranting kayu, in fact dia leih lincah dr gerakan ranting kita. Utk halau kera, patahkan pokok renek dgn daun dan ranting yg mengembang..dan hayunkan kat kera tu..baru lari (rasionalnya, ranting + daun yg kembang tu nampak lagi besar dr sebatang ranting) - belajar dr askar.

4. Harimau. kalau mancing dlm hutan, sedang dlm hutan tu bunyi penuh dgn unggas serangga, tetiba hutan tu jadik sunyi sepi, biasanya ada haiwan menghendap..terutamanya harimau, harimau akar dan beruang. Selepas hutan jadi 'diam', kemudian disusuli dgn bau hamis..confirm harimau..hehehe..apa lagi, bagi letup satu mercun bola la.. - belajar dr orang asli.

5. Beruang madu. Hutan paya kat Malaysia banyak beruang madu (yg kecik tu, sekerat pinggan dgn dada kaler oren),kalau terserempak, kita yg perlu menjerit dan buat seperti nak kejar, automatik beruang tu akan lari. - belajar dr orang asli.

6. Kepala air. Kalo khemah kat tepi sungai, jangan buat khemah kat tepi air, buat dibahagian /kawasan yg pokok2nya besar. Tandakan satu batu yg besar, kalo tengah malam batu tu hilang, maknanya air tengah naik la tu..- belajar dgn kaki pancing.

7. Tanda-tanda kepala air. Kalo hujan kat hulu, biasanya akan ada kepala air (air naik dr dlm perbezaan paras 5 kaki tak sampai 10 minit). Tanda2 lain yg kita perlu tengok ialah kehadiran buih2 putih kat tempat tak berbuih (klu kat tempat air jatuh for sure ada buih)..maksud saya kat tempat air mengalir biasa, tetiba ada buih2 halus timbul. Tu tandanya arus bawah lagi laju dr arus atas. pastu, akan ada daun basah hanyut, then barulah ada perubahan warna air, dr jernih ke warna oren, coklat dll. Biasanya perubahan ni sekejap saja, dalam 5-6 minit sebelum arus besar datang (kepala air)..sama kes kat Dam Chamang, bentong..saya dah kena. Tambah skit, kalo kepala air datang, bunyi air lebih kuat dr biasa, dr kejauhan dah dengar..

8. Nak masak air. Jangan amik air kat tepi sungai, amik kat tengah sungai atau tempat yg mengalir deras. Rationalnya, tikus, rusa, kancil, babi dll kencing kat tepi sungai, arus akan tolak air kencing tu ke tebing. So, amik yg tengah2. - belajar ngan askar.

9. Binatang besar. Kera atau monyet akan lari dan buat bising bila ada bahaya i.e harimau, gajah, badak, seladang dll. Kalau dr jauh dengar bunyi kera dl buat bising..tentu ada binatang besar tengah lalu. - belajar dgn orang asli.

10. Makan makanan yg dimasak i.e ikan bakar dll. Semasa kat hutan, kami mesti makan sampai habis dan hanyutkan / tanam lebihan makanan sebab bau makanan ni akan menarik perhatian beruang, kera, gajah utk datang bertandang. - ni belajar ngan kaki pancing lain.

11. Buat semua perkara sebelum jam 5.00 petang. Biasanya, bila kami kat hutan, kami akan selesaikan semua urusan (masak, mandi, basuh dll) sebelum jam 5.00 petang. Sebab, dlm pukul 5.00 lebih, hutan dah gelap disebabkan oleh kanopi pokok dan kecondongan matahari. - belajar dr pengalaman.

12. Hutan yg bising dgn bunyi unggas lebih baik di waktu malam drpd hutan yg sunyi sepi. Bila hutan sepi, mesti ada apa2 yg tak kena. - orang asli.

Ok, masuk bab amalan bukak khemah (Rule and system dia la..bukan amalan yg spritual ni..).

1. Cari kanopi yg masih hijau. Bila dah tentukan nak khemah, dongak ke atas, cari pokok muda dan kanopi (rimbunan daun) yg masih hijau..so, risiko kena hempap ranting dahan bila angin kuat rendah.

2. Ketinggian dr paras air. Bila dah tentukan mana bahagian yg lapang nak dibuat, tentukan ketinggian khemah sekurang2 4 kaki dr aras air sungai, kalau landai..jangan buat khemah kat situ, biasanya kawasan landai, akan ada banyak pokok2 rendah dan renek mcm pokok senduduk dll..tu tandanya air selalu naik kat kawasan tu. Cari kat kawasan yg pokoknya besar2.

3. Tentukan laluan / denai didalam radius kawasan 20 meter dr khemah. Jangan buat khemah didalam laluan denai, sebab laluan denai bukan utk manusia sahaja, ianya adalah laluan binatang lain jugak. kang seladang tumpang tidur.

4. Bersihkan lantai tapak perkhemahan drpada daun dan pokok2 renek (potong je pokok2 kecik ni,kang dia tumbuh balik). Pakai je ranting pokok2, sapu sampai nampak tanah dan takdak daun, so, risiko terkena sengat lipan, kala jengking dll tu kurang skit.

5. Dah ready, baru tabur karbaid kaler kuning tu.

6. Kalau pakai khemah jenis igloo atau T shape, pasang khemah kat secara menghadap /berhadapan dan unggun api kat tengah.

7. Dlm nyalaan unggun api tu, standby dgn beberapa batang kayu panjang. Kalo boleh, sesuai dgn jumlah orang yg pergi camping tu. Bila ada bahaya, perimeter diceroboh, apa lagi..capai la kayu yg ada api ni sebagai senjata, parang pisau..binatang tak takut. Api? confirm depa lari..

8. Kalo ikut pengalaman saya, kami memang buat perimeter, risau gak kot2 binatang datang (beruang terutamanya) datang ke khemah sebab bau masakan kami. Kami suka buat pagar dgn tali tangsi disambing dgn loceng, terlanggar je tali tu, loceng akan bunyi...

Kredit: Harry Lord 
Share from page : aura banding royale belum.

<3 LIKE l COMMENT l SHARE <3

Wednesday, 14 October 2015

Perlu modal ke???

" Perlu Modal Ke ? " Soalan yang sangat common.

Awak, nak buat bisnes kena ada keluar modal. Bezanya kecil atau besar untuk permulaan.

Lepas tu ada lagi keluar modal. Nak promote kena keluar modal. Nak jumpa orang kena keluar modal. Nak pos barang kena keluar modal. 

rm100 macam keluar modal rm100k. 

Pssstt... Kalau ada bisnes yang tak perlu keluar modal pliss gtau ye. Nak tahu sangat bisnes apa. :)

Friday, 9 October 2015

Junior Wataniah dan pelajah seliaan Penasihatan akademik


Photobombing Skjp,.... "HappyMood"

Awal pagi sebelum perbarisan bermula

bersama dengan pelajar JP yang cakap kami HOT..... hahahahaha

Perhimpunan Perdana 2015


Juri Jemputan Kelihatan Sedang memeriksa Baris (Juri jemputan Askar Wataniah dan Jabatan Pertahanan Awam)

#PolikuSehatiSejiwa Poliku Tanggungjawabku


Tidak Ketinggalan Kontinjen Jabatan Perdagangan,... I love JP, I Love Wataniah,....

Poliku Sehati Sejiwa


Kami Memantau di Garisan Permulaan Perbarisan.... Askar Wataniah Mendahului Kontinjen Berlintas Hormat.....

Perhimpunan Perdana Politeknik Kuching Sarawak 2015


Saguhati Perbarisan dan Anggota Terbaik Askar Wataniah Politeknik Kuching Sarawak.... Tahniah Guys....

Thursday, 8 October 2015

Tips Kesihatan Diri

1. MENGAPA AIR KENCING ANDA BERBUIH?

Pernahkah anda melihat air kencing anda
mengandungi buih yang banyak?

Tahukah pula anda mengapa munculnya
buih tersebut di dalam air kencing anda?

Jika anda menganggap ianya adalah perkara
biasa, anda telah melakukan kesilapan.

Apabila air kencing anda berbuih, itu
menunjukkan buah pinggang anda telah mula
rosak.

Mengapa saya katakan demikian?

Tahukah anda bahawa munculnya buih yang
banyak tersebut menunjukkan bahawa air
kencing anda mengandungi protein.

Inilah suatu gejala yang dikenali sebagai
proteinuria.

Bagaimana pula wujudnya protein di dalam
urin menjadi tanda buah pinggang telah
rosak?

Soalan yang bagus. Saya katakan demikian
kerana fungsi buah pinggang yang sihat
ialah menapis keluar bahan-bahan buangan
dari darah.

Tetapi protein dan bahan yang diperlukan oleh
tubuh akan ditinggalkan di dalam darah.

Kebanyakan zat-zat protin tidak sepatutnya
melalui penapis buah pinggang.

Namun,sebaliknya akan berlaku sekiranya
buah pinggang sudah pun rosak.Di mana protein
dari dalam darah yang diperlukan oleh tubuh
akan bocor dan keluar bersama urin.

Protein yang selalunya dikesan muncul di dalam
kandungan urin ialah albumin.

Albuminuria adalah istilah yang sering digunakan
ketika ujian untuk mengesan kewujudannya di
dalam urin.

Jadi selepas ini berwaspadalah dengan kehadiran
buih di dalam air kencing anda.

Kerana ia mungkin tanda buah pinggang anda
sudah mulai rosak.

Semoga info ini berguna buat semua.☺


2.  4 JENIS MAKANAN YANG PERLU DIELAKKAN.. SILA - 4 JENIS MAKANAN YANG PERLU DIELAKKAN.. SILA BACA.. PASTI MENGEJUTKAN!!

Mee Segera

Tahu tak kenapa mee segera boleh tahan lama dalam keadaan keras dan akan menjadi lembut apabila direndam dengan air panas? Ini disebabkan oleh kandungan wax(lilin) dalam mee tersebut yang membolehkannya tahan lama. Katakanlah, hari ini anda makan mee segera , dan esoknya korang terasa nak makan mee segera lagi, jangan makan ok. Pastikan anda makan 3 hari berikutnya kerana wax mengambil masa selama 3 hari untuk dihadam. Bayangkanlah kalau anda makan mee segera setiap hari, berapa banyak kandungan wax yang terkumpul dalam perut anda. Dan ini sebenarnya boleh menyebabkan kanser yang boleh membawa maut.

Sardin

Pemerhatian pertama atau kes pertama yang digunakan sebagai bahan bukti betapa buruknya amalan makan sardin ialah  ketumbuhan fibroid di dalam rahim. Fibroid sebenarnya adalah sejenis kanser benign  yang tidak merebak ke bahagian lain tubuh. Sebenarnya berdasarkan pemerhatian- pemerhatian lalu ini boleh dirumuskan seolah-olah di dalam tin ikan sardin terdapat sejenis bahan kimia yang bersifat karsinogen (bahan kimia penyebab kanser). Apabila kerap dan sudah cukup tempuhnya, ia akan menyebabkan tumor atau kanser sama ada benign atau malignan.

Minuman 3 in 1

Persatuan Pengguna Pulau Pinang(CAP) mendakwa seorang yang minum sebanyak 20 gelas 3 in 1 dalam masa sebulan berpotensi untuk menghidap lebih dari 60 jenis penyakit kronik. Berdasarkan kajian yang telah dibuat sejak 10 tahun lalu ke atas satu pek minuman coklat 3 in 1 seberat 28 gram,terdapat 55.6 %  kandungan gula di dalamnya yang bersamaan 3 sudu teh manakala kopi (20 gram) ialah sebanyak 51.5 % kandungan gula bersamaan dengan dua sudu teh gula. Besar kemungkinan kadar kandungan gula yang dimasukkan dalam pek itu kini ditambah sebanyak dua kali ganda selain krimmer.

Panadol

Panadol adalah ubat yang bertoksik kepada tubuh manusia. Ia akan merosakkan organ hati dan Panadol akan tinggal di dalam tubuh manusia selama sekurang-kurangnya 5 tahun.Panadol ni sebenarnya adalah
sejenis “painkiller”, semakin banyak kita consumed, semakin lama semakin kurang kesannya pada badan kita. Bererti kita perlukan dos yang lebih lagi bila ia kurang berkesan Untuk wanita, mereka akan melalui pengalaman melahirkan zuriat. Bayangkan mereka yang terpaksa melahirkan anak secara bedah, ubat tahan sakit yang diberi mestilah tinggi dosnya. Tapi kalau terlalu banyak mengambil Panadol atau Paracetamol sepanjang hidup dos ubat tahan sakit yang diberi tadi akan memberikan kesan sifar terhadap kesakitan yang kita alami dan kita perlukan ubat yang lebih kuat lagi untuk mengurangkan rasa sakit.

Seboleh bolehnya elakkan la 4 jenis makanan kat atas. Cari makanan alternatif lain macam roti, biskut, dan lain lain yang bukan makanan segera. Sayangi diri kita, kalau dah sakit nanti lagi banyak duit yang kita kena keluarkan.
Dari group lain utk perkongsian

KEPAK & KAKI AYAM? 
πŸ₯πŸ”πŸ™‹πŸ♨πŸ”™
Anda sudah menikah atau belum, semua wanita harus berhati². Baru² ini artis Tionghoa Xia Yi didapati tumbuh CYST dalam rahim (kista coklat) dan Hu Qing Wen melakukan operasi tumor yg penuh dengan darah, dan darahnya berwarna hitam gelap.

Mereka fikir setelah pembedahan akan sembuh, tetapi hanya beberapa bulan tumbuh lagi, sehingga akhirnya mereka melakukan konsultasi dgn ginekologist.

Doktor Gine tsb kemudian bertanya :

"Apakah awak suka makan kepak ayam?

Dia sangat terkejut..

"mcmana doktor boleh tahu mknan kesukaanku?

"Hormon pertumbuhan (growth-hormone) ayam ataupun antibiotiknya, selalu disuntik pd bhagian kepak, atau leher ayam. Sementara kaki Ayam tempat menimbun "end product" antibiotik dan turunan "second hormonal"

Doktor tu meneruskan : Kerana itu kegemaran makan kepak ayam atau kaki, akan serta merta menambah sekresi hormon bagi wanita. Akibatnya "second hormonal" tsb akan terkumpul menjadi TOXIN yg akhirnya menjadi karsinogen, sehingga wanita gemar mkn KEPAK + KAKI ayam sangat mudah terkena kanser yg berkenaan dengan kelenjar hormonal seperti : kanser rahim, cervix dan payudara. 

Oleh kerana itu, kami menyarankan Anda jangan "banyak" makan kepak ayam atau kakinya. 

Sekarang ini 80% wanita memiliki fibroid rahim dan mudah untuk mendapatkan cyst tersebut. 

KONGSIKAN SEMPENA BULAN KESEDARAN KANSER.

Ini satu mesej pkhidmatan awam dr KKM.

1. 56 wanita meninggal dunia kerana mereka m'gunakan 1 pad tunggal utk satu hari...
2. Memakai pad spnjang hari adalah tak selamat kerana bahan kimia yg digunakan dlm tuala Ultra yang menukarkan cecair ke gel..
3. Ia menyebabkan kanser di dlm pundi kencing & rahim.
4. Jika masa penggunaan berpanjangan darah menjadi hijau & kulat yg terbentuk masuk ke dlm rahim & bdn 
5. Oleh itu, sila gunakan pad yg dip'buat drpd kapas & jika anda m'gunakan pad ultra, tlg tukar dlm tempoh 5 jam sekali. 
6. Tlg jgn merasa malu untuk m'hantar mesej ini kepada wanita & suami supaya mereka blh berkongsi dgn isteri & rakan2 t'syg.
7. Cuci bra setiap hari. Elakkan memakai bra b'warna hitam pada musim panas. 
8. Jangan memakai bra semasa tidur. 
9. Sentiasa tutup dada sepenuhnya dgn tudung @ selendang apabila anda berada di bwh pancaran sinaran matahari.
10. Sila guna Deodorant bukan perspirant. 
11. Hantar kpd semua wanita yg anda sayangi tanpa t'agak2
12. KESEDARAN itu PENTING
13. Sekadar peringatan. 

Tak kira lelaki @ perempuan, sebarkan ut[truncated by WhatsApp]

Selfies and sharks


Airport Hacks


Monday, 28 September 2015

WALK IN INTERVIEW, CAREER TALK, EVENT MERCHANDISE & FREE FOOD!

Hello warga Sarawak! Ada berita gembira buat kitak
orang yang tengah becarik kerja, tmpt untuk praktikal &
sebagainya.

Innovation, Career and Education Fair 2015 ; ICE2015
CAREER FAIR akan diadakan di DeTAR, UNIMAS pada 6
& 7 OKTOBER tok! Banyak company besar-besar yang
akan join ICE2015 Career Fair antaranya NAIM Holdings,
ASTRO, EMART, Bank Islam, Sarawak Energy, Shell dan
banyak lagik! Semua company tok dibawa KHAS buat
warga di Bumi Kenyalang. Event tok juak dirasmikan
oleh Datuk Patinggi Tan Sri (DR) Adenan Satem.
Banyak manfaat yang akan kitak orang dapat dari
ICE2015 Career Fair antaranya ialah

LUCKY DRAW,
WALK IN INTERVIEW, CAREER TALK, EVENT
MERCHANDISE & FREE FOOD!

Jomlah rami-rami kita datang ke ICE2015 Career Fair!
Jangan lepaskan peluang keemasan yang jarang-jarang
ada tok.

Layari www.iceunimas.com untuk Pra-Pendaftaran &
hantarkan resume TERBAIK kitak orang ke
cv.mygemsportal.com.my/sfcf dan bersedia untuk
temuduga!

[TERBUKA KEPADA SEMUA, KEMASUKAN ADALAH
PERCUMA!]

# ICE2015
# SFCFUNIMAS
# 6thand7thOctober

LIKE & SHARE ICE OFFICIAL PAGE :

Facebook: http://www.facebook.com/ICEUNIMAS
Twitter : https://twitter.com/ICEUNIMAS
Instagram : http://www.instagram.com/iceunimas
LinkedIn : https://my.linkedin.com/pub/ice-unimas/
100/787/499
Youtube : https://www.youtube.com/channel/UCe4fIq-
xj1BBRfBdfFzs9zw

Sunday, 27 September 2015

Mun Faham tek Nak, coba translate lok...... Hahahaha lawak lawak lawak

Bersehe Bin Ikhtior,
Ladang Mentakab Estet,
Mentakab,
Pahang DM.               28.9.2015

Kepade
Guru Kelas 2Maju
Sek Men Mentakab 
Pahang DM

Per: Punce Anok Koi Dok Gi Skoloh
 Kala ngikut ke tajok pekare deratas te panjang ngat koi nok crite ke cekgu, keknyer koi ringkas ke aje laa bagi mudoh yak. Pagi isnin ari te koi macang skaler te laa ngantor anok pempuan koi dengan moto buruk koi ter. Molek lepas ajer ranta konar kubor kampong Gajoh Mati ter.. weeiiii pepalih laa kome due beranok betembung dengan resakse weh cekgu! Kalaa sekor tahan jugek, empat ekor weh nok ngerje ke atromen sorang..koi tengoh laju mbawok motor buruk koi ter, mujor tak kene pijok dek resakse ter, kalaa kene laa ari ter mbohhh mancut cirik koi due beranok ni, mujor ngat laa koi dan lagi ngelok. Keknye menyasor gek laa dalang kubang bawoh jalan ter. Puas pulok koi due beranok narik motor koi te naik katas lebuh. Jahanam gek laa motor koi ter, abih patoh nombo plet, hendar sengek, anok koi pulok abih baju skolohnyer kene lumpor.. Motor koi pulok puas bestat takmboh iduk. Ngelasnye koi tengkuh tengkuh ke kpale plaknye te baru laa buleh stat. Koi nengok ke resakse ter bekelaei begumpey lepas ke dalang semok wehhh cekgu. Koi pon toloookkk motor koi due beranok, agok doh jauh sikik dengan menatang te koi pon stat motor balik kerumoh. Balik dari situ laa anok niner koi te bahan laa demang sampe ke ari ni. Tengok laa esok kalaanye molek keboh demangnye ter, koi antor laa die ke skoloh macang bese yak. Jangan pulok esok cekgu dere pulok ke anok koi te pasei tok skoloh yak.. Puas pulok kite begumpey sok..hahahaa. Haraknye cekgu paham laa mende masaelohnyer anok koi te tok datang skoloh 3 4 ari ni. Banyok dah koi nulih surat nih. Mintok ngat jase baik cekgu tau duduk pekare sebenor anok koi te. Koi nok ke kampong seberang te pulok manjat petey. Assalamualaikom yak cekgu

Yang Sebenor
bersehe

Friday, 11 September 2015

Think,....

Rest in Peace

EMSK ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ

EMSK: Alpha, bravo, charlie, delta...

Kinda True Indeed!!!!

True that!

You And I See

Album : You And I See
Munsyid : Unic
http://liriknasyid.com





Kawan bertahun kita bersama
Bagai semalam baru bersua
Kawan di hadapan oh indahnya
Kita bersama berkelana

Kawan bertahun kita bersama
Bagai semalam baru bersua
Kawan di hadapan oh indahnya
Kita bersama berkelana

Namun kita jauh
Di dunia sendiri
Bekalan sendiri (semangat sendiri)
Impian sendiri
Meski pun jauh namun
Kita tetap bersama
Dek ruang yang memisahkan kita

Kawan hidup ini umpama langit
Yang tidak selalu cerah
Kawan hidup ini umpama awan
Yang tidak selalu putih

Ingatlah (ingatlah kawan ingatlah)
Bintang-bingtang di langit
Takkan terus berkelipan
Ingatlah pelangi yang indah
Pasti akan hilang

Kawan jangan biarkan dirimu
Seperti rama-rama
Cantik namun akhirnya
Menjadi perhiasan di dinding

Kawan jangan biarkan dirimu
Umpama lipan dan kala
Berbisa namun akhirnya
Menjadi perhiasan dimeja tulis

Oh kawan jadilah seperti si matahari
Membakar diri demi insan sejagat
Oh kawan jadilah seperti bulan purnama
Menerangi malam yang gelap gelita
Menunjukkan jalan demi umat semesta

Lirik & Lagu : Copyright Control
Hijjaz Record Sdn. Bhd.

Wednesday, 9 September 2015

Indeed.....

Really miss those days

Kacang Oh Kacang

*Sangat menyayat hati!!
*Ambil Ikhtibar!!
*Sentiasa berhati² semua!!

*Ada sepasang suami isteri tua
 baru tiba di jeti Kuala Perlis
 dari Langkawi.
 Setelah menahan sebuah teksi,
 mereka duduk di tempat duduk
 penumpang belakang.
 Tiba²,
 Selepas 10minit si isteri
 bertanya kepada
 pemandu teksi.        

Makcik : Dik .. O .. Dik ..
                kamu nak makan
                kacang?

Pemandu Teksi : Boleh juga
                Makcik. (Sambil dia
                menghulur tangan
                ke arah nenek tu tanpa
                menoleh ke belakang).

*Setelah melihat tapak
 tangannya penuh dengan
 pelbagai jenis kacang,
 lalu pemandu teksi
 terus memasukkan
 ke dalam mulut.        

Pemandu teksi : Uihh!!
               Sedap kacang
               makcik ni! Fresh!!
               Tak bergaram.

*10minit kemudian
 makcik tu bertanya lagi.

Makcik : Dik,
                kamu nak lagi?

Pemandu teksi : Buleh juga.
               (Sambil menghulurkan
               tangan menadah)
               Lalu dimasukkan
               ke dalam mulut.

Pemandu teksi : Makcik
               dengan Pakcik tak
               makan kacang ke?

Makcik : ... Kau tau lah ...
               Kami ni tak dak gigi ...
               Beli coklat
               kat Langkawi tadi ...
               Ada kacang,
               kami kulum makan
               coklatnya saja,
               Tapi,
               kacangnya masih elok!!

Pemandu teksi : Huhhh!!
                              Jahanam!!
                                   πŸ˜°

Thursday, 3 September 2015

Renungan Hari Ini

Rasulullah saw berpesan: "Sesungguhnya jika kamu meninggalkan ahli warismu kaya, itu lebih baik daripada kamu meninggalkan mereka dalam keadaan miskin sehingga mereka terpaksa meminta-minta kepada sesama manusia"

SINI

Tone Excel Anniversary Dinner

Beberapa pengumuman penting semasa Tone Excel Anniversary Dinner di Bukit Gambang Resort, Kuantan pada 21.8.2015 yang lepas, antaranya :
******************************************************************************************
.
1. Sebelum ini, jika kita topup RM30 akan dapat Data 1GB Percuma, sah untuk 7 hari. Namun, bermula sekarang kita Topup RM30, kita akan diberikan Data 1GB Percuma untuk 30 hari tanpa usik kredit RM30 tersebut.
.
2. Bermula Januari 2016, Tone Excel akan memberikan biasiswa dengan jumlah maksima RM60,000 kepada anak-anak ahli Tone Excel yang berjaya melanjutkan pelajaran ke Universiti Tempatan. (terma dan Syarat akan diumumkan oleh Tone Excel nanti)
.
3. Bermula dari sekarang, harga pakej data 1GB dikurangkan daripada RM42 kepada RM38
.
4. Pinjaman pendidikan berjumlah RM10,000 akan diberikan kepada anak-anak ahli yang aktif dalam bisnes Tone Excel minima setahun (terma dan syarat akan diumumkan Tone Excel nanti)
.
5. Kempen Bonanza MNP iaitu Kempen kekalkan nombor telefon lama, tukar ke Tone Excel yang bermula Januari - Disember 2016 akan menawarkan hadiah kereta BMW (pemenang akan diumumkan pada 2017).


TerBAIK!!!!!

Saturday, 15 August 2015

BELIEVE IT OR NOT

BELIEVE IT OR NOT
1-Ikan parang tidak boleh digunakan untuk menebang pokok.
2-Walau maju macam mana sekali pun Pekan di Pahang tetap akan disebut Pekan.
3-Air sebenarnya tidak boleh dicincang tetapi boleh ditarik,contohnya teh tarik.
4-Satu2 benda tidak hidup dan tidak bernyawa tapi boleh melahirkan adalah surat beranak.
5-Sumbu yg ada pada badak sumbu tidak boleh dicucuh dan menyala.
6-Kawasan yang mempunyai ibu tunggal yang boleh di percayai adalah di Janda Baik.
7-Tempat tertinggi di Malaysia bukannya di Gunung Kinabalu tetapi Kota Tinggi di Johor.
8-Burung tukang tidak boleh di harap untuk membuat rumah.
9-Selipar adalah panggilan yang betul sekiranya objek tersebut memiliki kedua-dua belah kiri dan kanan,penggunaan istilah Dualipar adalah salah dan tidak dibenarkan dalam Kamus Dewan.
10-Kakaktua tidak tahu yg dia sebenarnya saudara yg lebih tua dari adik2nya.
11-Kastam belum lagi menggunakan anjing laut untuk menghidu dan mengesan dadah.
12-Tempat paling kecil di Malaysia ialah Setapak.
13-Kuda laut tidak boleh berlumba. πŸ˜„πŸ˜„πŸ˜„πŸ˜„πŸ˜„πŸ˜„πŸ˜„πŸ˜„πŸ˜„
Sebab ada 10 perkara yg saya tahu tentang kamu...
πŸ˜‰πŸ˜‰πŸ˜‰πŸ˜‰πŸ˜πŸ˜πŸ˜

1. Kamu pasti sedang baca status ini..

2. Kamu sememangnya manusia..

3. Kamu tidak dapat menyebut huruf ' P' kalau bibir atas dan bibir bawah tidak bersentuhan..

4. Kamu baru saja mencubanya..

6. Kamu sedang tersenyum sendirian..

7. Sampai kamu tidak sedar yg no.5 tidak ada di situ..

8. Kamu baru saja cek no.5..ya memang tidak ada di situ..

9. Kamu ketawa sambil tersenyum...

Kawan kawan kawan kawan kawan kawan kawan kawan kawan kawan kawan kawan kawan kawan kawan kawan kawan kawan kawan kawan kawan 

1. Kamu memang malas untuk membaca semua kata "kawan" di atas...

2. Sampai kamu tidak sedar ada perkataan "kawin" diantaranya..

3. Kamu terus mencari perkataan "kawin"  yg memang sebenarnya tidak ada pun di situ...dgn muka serius sambil berkata "tak ada pun"..

4. Kamu pasti sedang ketawa dan tersenyum...sebab kamu baru saja TERKENA.. HAHAHAAπŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚

Cuba kamu lihat wajah kamu ke cermin sekarang..
Wajah kamu kelihatan manis dan berseri sekali...

Apa lagi..
Hantar la pada kawan kamu agar mereka pun boleh ketawa seperti kamu...
πŸ˜„πŸ˜„πŸ˜„πŸ˜„πŸ˜„πŸ˜„πŸ˜„

MEMBUAT ORANG SENYUM ITU JUGAKAN SEBAHAGIAN BERSEDEKAH...

Monday, 10 August 2015

Senarai Nama Graduan untuk Sesi f dan Sesi DIS2013
 
Bil
No Kp
No Pend
Nama
Politeknik
Sesi Tamat
Muet
Bahasa Malaysia
Bahasa Inggeris
1
890602126127
05QKA12F1006
AMIRRUDDIN BIN ALIMIN
PKS
DIS2013
7
Integrasi
Integrasi
2
900226135447
05DKA10F2018
MOHAMMAD ESQKANDARAIN BIN SABELI
PKS
DIS2013
7
3
6
3
901116135045
05DKA10F2068
NAVIN ANAK THOMPSON
PKS
DIS2013
0
4
2
4
910515136357
05DKA10F2023
JAMES JELIAN ANAK SIGAT
PKS
DIS2013
7
1
4
5
910617125149
05DUT11F1056
MARISON AGAS
PKS
DIS2013
0
2
7
6
910704135775
05DKA10F2037
FERBEEN JALIL ANAK JOSEPH
PKS
DIS2013
0
6
7
7
910723135631
05QKA12F1008
DUNSTAN CUSWIN ANAK WINSTON @ CHULIN
PKS
DIS2013
0
Integrasi
Integrasi
8
910812135131
05DKA10F2079
ATTEM ANAK UGAT
PKS
DIS2013
0
3
7
9
911214135478
05DPB11F1013
FELLICIA ENTIA ANAK JOHN
PKS
DIS2013
0
3
7
10
920124135743
05DKA10F1078
MOHAMAD NIDZAM BIN MOHAMAD SALLEH
PKS
DIS2013
7
4
3
11
920203135776
05DKA10F1029
NORFIZAWATI BINTI LAMAT
PKS
DIS2013
0
1
7
12
920215125663
05DUT10F2006
ARTHUR JOHNNY
PKS
DIS2013
7
2
5
13
920215136186
05DKA10F2054
NORAHAYU BINTI ABDULLAH
PKS
DIS2013
0
4
7
14
920208135855
05DKA10F1037
MUHAMAD SAHRIL BIN SULAIMAN
PKS
DIS2013
0
4
4
15
920315135113
05DKA10F2051
JEREMY FOSTER ANAK BIGIN
PKS
DIS2013
0
3
4
16
920329135026
05DKA11F1055
SYAFIQAH IZZAH ADILAH ASMAA
PKS
DIS2013
7
2
6
17
920422135899
05DKA10F1064
MOHAMMAD NUR FIRDAUS BIN THASID
PKS
DIS2013
7
2
4
18
920506135925
05DUT11F1013
LIEU HIM YONG
PKS
DIS2013
0
6
7
19
920610135669
05DKA10F1133
FREDDY ANAK DUART
PKS
DIS2013
0
3
4
20
920829135663
05DKA10F2047
HAFIZUDDIN BIN MUT
PKS
DIS2013
7
6
7
21
921025126133
05DPB10F1038
MOHAMMAD ASFIZRI BIN ASRI
PKS
DIS2013
7
5
7
22
921126135135
05DKA10F2031
KHAIRUL AZIZI BIN MINHAT
PKS
DIS2013
0
6
7
23
930106135052
05DKA11F1056
NURUL SYAKINAH BINTI JOHARI
PKS
DIS2013
7
1
6
24
930110135223
05DUT11F1003
ANDRYSON MADA ANAK DAVID
PKS
DIS2013
0
3
3
25
930113135982
05DPB11F1033
BETSY HWONG
PKS
DIS2013
7
4
7
26
930116125974
05DPB11F1045
NURASYRAAH BINTI SAID
PKS
DIS2013
7
4
3
27
930122135554
05DKA11F1135
NADZIRAH BINTI WAHAB
PKS
DIS2013
7
1
3
28
930126126137
05DUT11F1060
ABD RAHIM SIDDIQ BIN IBRAHIM
PKS
DIS2013
0
4
7
29
930213136114
05DKA11F1009
ALICIA STELLA KING MEE FUNG
PKS
DIS2013
7
3
2
30
930207135625
05DKA11F1048
MOHAMMAD ALI BIN JAMAIN
PKS
DIS2013
7
1
7
31
930224135379
05DKA11F1007
BAXTER STAMOS ANAK CHAMBERS RAMLEE
PKS
DIS2013
7
2
4
32
930301126717
05DUT11F1057
MOHD SHARLY BIN INGKAT
PKS
DIS2013
0
3
4
33
930305135055
05DPB11F1052
SYED SYABIL RAHMAT BIN SYED SARKAWI
PKS
DIS2013
7
3
3
34
930403125467
05DPB11F1049
JAYVON JULIUS
PKS
DIS2013
0
1
3
35
930409126284
05DUT11F1031
VERONICA BINTI SUDIN
PKS
DIS2013
0
2
7
36
930412135931
05DKA11F1090
NATASHA CINDY ANAK RICHARD PIE
PKS
DIS2013
0
1
4
37
930417135519
05DKA11F1091
MELVIN WONG WEE LIANG
PKS
DIS2013
0
2
4
38
930418135166
05DKA11F1131
ILYNNIA ANAK JOSEPH
PKS
DIS2013
7
2
2
39
930422135724
05DKA11F1085
REGINA LENI ANAK FRANCIS DANDI
PKS
DIS2013
0
4
3
40
930422135927
05DKA11F1087
MUHAMAD AZIB SYARAFUDDIN B. ZAIDI
PKS
DIS2013
2
2
4
41
930423135312
05DPB11F1002
ALETHEA FRANCISCA EMAI
PKS
DIS2013
7
2
3
42
930427135440
05DKA11F1035
LYDIA ANAK BUJANG
PKS
DIS2013
7
2
6
43
930427136945
05DUT11F1027
MOHD SYUKRI BIN KADIR
PKS
DIS2013
0
2
7
44
930512135031
05DPB11F1008
SPENSER EZRA ANAK JOSE
PKS
DIS2013
7
3
1
45
930514136089
05DKA11F1014
JEFF GERRIT ANAK BENJAMIN
PKS
DIS2013
7
2
1
46
930526125336
05DUT11F1036
ANNA SIENA OTTERAN
PKS
DIS2013
7
2
5
47
930602135414
05DKA11F1003
BRENDA ANDREA ANAK JOSEPH
PKS
DIS2013
7
5
5
48
930605136252
05DPB11F1051
DAYANG KARMELA BINTI AWANG KAMEL
PKS
DIS2013
0
5
6
49
930628136597
05DUT11F1059
MAXWELL JANTING ANAK LIBAU
PKS
DIS2013
0
4
7
50
930710126064
05DPB11F1029
BERONICA PIA
PKS
DIS2013
7
3
6
51
930714126045
05DKA11F1052
ABDUL HAKIM BIN SURATANI
PKS
DIS2013
0
1
7
52
930714126416
05DPB11F1031
NURAINI BINTI AWANG BESAR
PKS
DIS2013
7
5
7
53
930716136431
05DPB11F1036
AHMAD THARMIZI BIN KOSAT
PKS
DIS2013
7
3
7
54
930719135477
05DPB11F1001
SUFFIKA BIN SUHAILI
PKS
DIS2013
7
2
7
55
930806126202
05DUT11F1039
ROSALINA JINURIS
PKS
DIS2013
7
2
7
56
930807135506
05DKA11F1013
ELVIDA RUNAI ANAK DANG
PKS
DIS2013
7
3
5
57
930730135494
05DKA11F1127
LAILA ANAK BRAIN
PKS
DIS2013
0
5
7
58
930817135788
05DPB11F1004
NORMAH DAWI BINTI JULAI
PKS
DIS2013
0
4
3
59
930823135717
05DUT11F1011
KONG KEI LOONG
PKS
DIS2013
0
1
7
60
930824125182
05DUT11F1017
FATIMAH BINTI MUDIN
PKS
DIS2013
7
2
7
61
930824136201
05DKA11F1017
GARY LANGAT CHEN SEI CHING
PKS
DIS2013
0
3
2
62
930829126600
05DUT11F1001
RAZIANTY BINTI MODO
PKS
DIS2013
2
2
7
63
930824135225
05DUT11F1053
NICKOLAS ANAK ENJU
PKS
DIS2013
0
3
8
64
930902605019
05DUT11F1008
BOY ANAK JANGAN
PKS
DIS2013
0
3
4
65
930912065546
05DKA11F1059
LINDA CHRISTY ANAK MEREGI
PKS
DIS2013
7
1
6
66
930912605020
05DUT11F1012
CARTINA ANAK SURAI
PKS
DIS2013
7
2
3
67
930919135551
05DKA11F1132
FINLAYSON FAM
PKS
DIS2013
0
4
4
68
930920135735
05DUT11F1018
EDWARD JELI ANAK CHAMBOR
PKS
DIS2013
0
4
7
69
930928136118
05DKA11F1122
FLORENCE UNYANG ANAK JIMBUN
PKS
DIS2013
7
1
7
70
931010136151
05DPB11F1009
PAUL ANIS
PKS
DIS2013
7
5
6
71
931022135404
05DKA11F1072
RACHEL ANAK OJES NYAEN
PKS
DIS2013
0
2
5
72
931025045412
05DPB11F1035
HANI ATIQAH BINTI SUDIN
PKS
DIS2013
7
2
4
73
931026135575
05DPB11F1050
ABG MOHD FAEZZUDDIN BIN ABG. MOSTHAPA
PKS
DIS2013
0
2
4
74
931028135464
05DKA11F1051
ZANARIAH BINTI MOHAMMAD
PKS
DIS2013
7
2
3
75
931031135051
05DUT11F1049
MOHD SYUKRI BIN MASRI
PKS
DIS2013
0
1
3
76
931109135765
05DKA11F1015
KELVIN SIM KAI TUNG
PKS
DIS2013
7
5
2
77
931129135236
05DPB11F1030
NORHUZAIRIEN ADZWA BINTI EKHWAN
PKS
DIS2013
7
3
7
78
931130126601
05DUT11F1061
MAICROLYLNE MAILI
PKS
DIS2013
0
2
8
79
931202136164
05DUT11F1037
SITI NUR FARIANIE BINTI ALI
PKS
DIS2013
7
2
6
80
931205136557
05DPB11F1037
KHALID BIN SALLEH
PKS
DIS2013
7
4
7
81
931207136147
05DKA11F1133
RICHARD GEORGE GELIAN
PKS
DIS2013
7
6
1
82
931210135452
05DKA11F1018
CRECENSIA VANESSA
PKS
DIS2013
0
1
3
83
931210135559
05DUT11F1048
MOHD SHUKRI BIN BAI-EE
PKS
DIS2013
0
1
5
84
931211086816
05DKA11F1060
MACCY GRACE ANAK ROBERT ASSAN
PKS
DIS2013
7
2
4
85
931211135446
05DUT11F1040
SITI NOORIAH BINTI MAHMUD
PKS
DIS2013
7
2
4
86
931213126797
05DUT11F1054
JEVVENDER MATHEWS
PKS
DIS2013
7
3
7
87
931220135202
05DKA11F1040
NURUL RABIATUTADAWIA H BINTI AHMAD
PKS
DIS2013
7
4
5
88
931208136165
05DUT11F1042
AL- ASRIZAL BIN ZANUDIN
PKS
DIS2013
0
4
8
89
940101085446
05DUT11F1026
NURUL IZATY BINTI AHMAD ZAKI
PKS
DIS2013
0
2
4
90
931119136278
05DEP11F1084
VICTORIA UDING PETER
PKS
DIS2013
7
4
5
91
931006135367
05DEP11F1027
JOP ANAK LILON
PKS
DIS2013
0
4
6
92
930905135518
05DEP11F1002
FARINA MONA ANAK LAMUS
PKS
DIS2013
7
3
4
93
930908136479
05DEP11F1160
STEVE MAC LAURENT
PKS
DIS2013
7
3
4
94
930830135512
05DEP11F1063
NURHAIZUM JASZEERAH BINTI JOHARI
PKS
DIS2013
0
3
7
95
930826135034
05DEP11F1047
KATHY ANAK KOPER
PKS
DIS2013
7
3
5
96
930822135651
05DEP11F1086
EDWIN YAHYA
PKS
DIS2013
7
4
6
97
930812135463
05DEP11F1051
JOHAN BIN MOHD FAIZAL
PKS
DIS2013
0
5
4
98
930718135264
05DEP11F1100
CERTAIKLY ANAK DAUD
PKS
DIS2013
0
3
6
99
930616136258
05DEP11F1025
JANET SIMON
PKS
DIS2013
0
1
2
100
930606135809
05DEP11F1154
SAFRI NUR AIMAN NGO BIN ABDUL KARIM NGO
PKS
DIS2013
7
6
4
101
930521136511
05DEP11F1041
AWG. AFIQAL BIN AWANG ABU SUHARDI
PKS
DIS2013
0
3
4
102
930503135187
05DEP11F1103
DENASH A/L RATTANAM
PKS
DIS2013
0
2
3
103
930323126689
05DEP11F1083
EDWARD MUSA
PKS
DIS2013
7
4
6
104
930213136181
05DEP11F1050
PUI SUI HENG
PKS
DIS2013
0
3
4
105
930126135818
05DEP11F1123
KATHELYNE MUNAI ANAK BABAI
PKS
DIS2013
0
6
5
106
930118135172
05DEP11F1159
SITI MAHIRAH BINTI JARNI
PKS
DIS2013
0
3
4
107
921118135047
05DEP10F1057
SULAIMAN BIN HASSAN
PKS
DIS2013
0
4
8
108
920618135321
05DEP10F1114
ONEL AZAM BIN YUSUF
PKS
DIS2013
7
3
6
109
920620135929
05DEP10F1033
MOHD JAMIL B YASSIN
PKS
DIS2013
0
6
8
110
920514135212
05DEP10F1047
INTAN SUHANA BINTI SAILI
PKS
DIS2013
7
4
3
111
920220135620
05DEP10F2025
SONIA AMELITA ANAK TOMMY
PKS
DIS2013
0
1
3
112
911104135231
05DEP10F2015
RONALD DANOVAN AK IKOM
PKS
DIS2013
0
3
7
113
911109135417
05DKE09F2058
AARON ANAK GRIFIN
PKS
DIS2013
0
3
1
114
910807135161
05DEP10F2014
SLYVESTER JOE TIGIE
PKS
DIS2013
0
5
7
115
911124125727
05DEP11F1155
SHAWN SHIVANESON M BALAKIRISNAN
PKS
DIS2013
4
4
2
116
910529136075
05QEP12F1002
BANIN BIN ABDUL KAHARI
PKS
DIS2013
7
Integrasi
Integrasi
117
910610135969
05QEP12F1001
MOHD HAIRUL SAJALI
PKS
DIS2013
0
Integrasi
Integrasi
118
910224135557
05DEP10F2001
AZWAN HAFIZ BIN MOHAMMAD
PKS
DIS2013
0
2
4
119
900717137498
05DEP11F1049
JENNY TAN
PKS
DIS2013
7
3
3
120
890610136114
05DTP11F1040
HAFIZAH BTE ADENAN
PKS
DIS2013
0
5
5
121
910312136808
05DKM11F1003
OLIVIANA ANAK PILO
PKS
DIS2013
3
2
6
122
910317135089
05DTP10F1040
ROZONIC ANAK MILLY
PKS
DIS2013
0
5
8
123
900705125369
05QKM12F1002
MOHD AZRUL BIN MADSAH
PKS
DIS2013
0
Integrasi
Integrasi
124
901003126601
05QKM12F1007
DICKSON LIM KONG MING
PKS
DIS2013
0
Integrasi
Integrasi
125
910124135402
05DKM11F1021
NORHALIZA BINTI UNUS
PKS
DIS2013
0
6
7
126
910519136127
05DKM11F1209
MUHAMMAD AQMAL BIN ZAINI
PKS
DIS2013
0
3
5
127
910526135181
05DKM10F1012
LICKSON ENGOSH ANAK LAJANG
PKS
DIS2013
7
2
7
128
901224125389
05BAD11F2005
NOR AZLAN BIN SUPREN
PKS
DIS2013
0
Integrasi
Integrasi
129
910723136183
05DKM10F1029
HO WEI WEI
PKS
DIS2013
0
4
4
130
910618135445
05DTP10F1014
FRANKLIN MACKINY NG
PKS
DIS2013
0
5
8
131
910623135239
05QKM12F1006
SYLVESTER ANAK STEPHAN BUJANG
PKS
DIS2013
7
Integrasi
Integrasi
132
910624155055
05QKM12F1005
AZREN BIN TAIB
PKS
DIS2013
0
Integrasi
Integrasi
133
911209136089
05DAD11F1002
ERNA KHIRANA BIN RASADA
PKS
DIS2013
7
1
1
134
910917135357
05QKM12F1003
MOHD ZAKY YAMANY BIN ABAS
PKS
DIS2013
7
Integrasi
Integrasi
135
911109136137
05DAD10F2032
KAILUNG ANAK FUI TAH
PKS
DIS2013
3
4
5
136
911115135579
05DTP09F2019
CHRISTAL ANAK HIONG
PKS
DIS2013
7
5
7
137
920206135050
05DTP10F2018
VIVIANNA HILDA AK TITAT
PKS
DIS2013
0
2
3
138
911215135787
05DAD11F1096
FONG DAK WAH
PKS
DIS2013
0
5
7
139
920305125667
05DAD10F2025
MASRAN BIN ARASE
PKS
DIS2013
7
4
8
140
920306135509
05DTP10F2014
SAMUEL JOK ANYIE
PKS
DIS2013
0
4
7
141
920213136473
05DTP10F2020
ROBERTSON RANDI IRANG
PKS
DIS2013
7
5
8
142
920405125891
05DAD10F2020
MOHAMMAD FITRI BIN MOHAMMED
PKS
DIS2013
0
4
8
143
920201136177
05DAD10F2003
ALDI BIN TANGKILANG
PKS
DIS2013
0
5
8
144
920420135959
05DKM10F1033
MUHAMAD ZAIDI BIN ABD.NASIR
PKS
DIS2013
7
4
7
145
920629135327
05DKM11F1199
MOHD KHAIRUL HAAFHIZIN B. CHE WIL
PKS
DIS2013
7
1
3
146
920721135661
05DKM10F1061
BILLERY ANAK TOKYO
PKS
DIS2013
0
2
7
147
920905127367
05DAD10F2027
STEVON LEE SUNLIN
PKS
DIS2013
7
4
8
148
921130135023
05DKM11F1173
CHURCHIL ANAK TINSANG
PKS
DIS2013
7
2
6
149
921201135283
05DKM10F2004
DEXTER DUNDA ANAK HENERY
PKS
DIS2013
7
3
5
150
920814135185
05DAD10F1024
MUHAMMMAD RAFIZAM BIN AHMAD CHULA
PKS
DIS2013
0
2
7
151
920818135553
05DKM10F1041
MOHAMMAD ZAKARIA SAHARI
PKS
DIS2013
0
2
1
152
920530135503
05DKM10F1032
AZIZI BIN JAIDI
PKS
DIS2013
0
3
5
153
921003125703
05DAD10F1006
ADAM BIN HUSAIN
PKS
DIS2013
0
5
8
154
930124135929
05DKM11F1006
CLYNTON GENNEP ANAK JOHNNY NYANAU
PKS
DIS2013
7
3
7
155
930216105751
05DPU11F1020
SANISZAN BIN SUGITO
PKS
DIS2013
0
3
7
156
930206135033
05DKM11F1022
CHRISTOPHER LEON ANAK FABIAN
PKS
DIS2013
7
4
6
157
930121126277
05DAD11F1031
UMARUL ANUAR BIN RAHIMUDDIN
PKS
DIS2013
0
2
7
158
930207135043
05DPU11F1023
DICKSON ANAK ADUM
PKS
DIS2013
7
3
3
159
930117126039
05DAD11F1077
INAFE BIN ETTO
PKS
DIS2013
0
3
7
160
930111126302
05DAD11F1003
HASLINDA BINTI HABE
PKS
DIS2013
0
1
1
161
930109125837
05DAD11F1039
ABD HALIM BIN ABDUL KAHAR
PKS
DIS2013
0
3
8
162
930103155197
05DKM11F1189
MUHD AMMAR IZZUL ISLAM BIN PAIMAN
PKS
DIS2013
0
3
7
163
930104135067
05DAD11F1038
MOHD FAEEZ QAWEEM B JAMALUDIN @ TAMBI
PKS
DIS2013
7
1
1
164
930105135237
05DKM11F1017
SYED ABDUL HAKIM BIN WAN DAUD
PKS
DIS2013
0
2
3
165
921212135465
05DTP10F2023
MOHD NURULJAYA BIN ABANG
PKS
DIS2013
7
2
3
166
930102126589
05DPU11F1005
RAHMAN BIN ABDULLAH
PKS
DIS2013
7
2
7
167
930102135645
05DKM11F1114
KENAWANG ANAK GALING
PKS
DIS2013
7
2
7
168
930330125932
05DAD11F1052
NORSYAFIQAH SALIZA BINTI SARIPUDDIN
PKS
DIS2013
7
2
6
169
930331126531
05DAD11F1015
ALOUISTER BIN MIKI
PKS
DIS2013
0
2
8
170
930406136479
05DTP11F1076
MOHD ZULHAILMI BIN MURSIDI
PKS
DIS2013
0
6
7
171
930408135963
05DAD11F1037
MOHD. NUR AZMAN BIN MUSA
PKS
DIS2013
0
2
7
172
930419135889
05DKM11F1191
HOSEA SU
PKS
DIS2013
0
4
4
173
930420125709
05DAD11F1070
MOHD SYUKUR BIN LAKOLONG
PKS
DIS2013
0
1
7
174
930412126269
05DAD11F1030
AL HUSSIEN BIN WAHAMIN
PKS
DIS2013
0
2
7
175
930412135341
05DKM11F1043
ROBERT STEVEN ANAK ENGKANG
PKS
DIS2013
7
2
6
176
930306126193
05DAD11F1026
MUAZIZUN BIN INJIR
PKS
DIS2013
0
1
7
177
930313136592
05DKM11F1075
TRIFFANY ANAK OMAR
PKS
DIS2013
0
2
7
178
930314136148
05DKM11F1194
BIBI HAFIZAH BINTI ASRAN
PKS
DIS2013
7
1
3
179
930317125479
05DAD11F1101
MOHD SHAHROUL NIZAM BIN ANUAR
PKS
DIS2013
0
1
3
180
930320135387
05DPU11F1002
ABDUL HAFIZ BIN ABDUL RAHMAN
PKS
DIS2013
7
2
5
181
930303136599
05DAD11F1099
JACOB BANGING PALAM
PKS
DIS2013
0
3
7
182
930221136157
05DKM11F1120
SOLIHIN BIN SUHAILIM
PKS
DIS2013
0
3
7
183
930504135381
05DKM11F1193
CYDRIC UMPI SERING
PKS
DIS2013
0
6
5
184
930506045259
05DTP11F1003
MALWILNA EDITH ANAK APEW
PKS
DIS2013
0
4
7
185
930428136322
05DKM11F1056
KHAIRUNEEDA BINTI BUJANG
PKS
DIS2013
7
1
4
186
930424125183
05DAD11F1001
KEYONG LIAU
PKS
DIS2013
0
2
6
187
930425135033
05DKM11F1005
MUHAMMAD SHAZNI BIN JAMEL
PKS
DIS2013
7
4
5
188
930516135055
05DKM11F1201
CHIN WAN FOOK
PKS
DIS2013
0
7
6
189
930517135495
05DTP11F1013
BOON KHAI CHIEN
PKS
DIS2013
7
2
6
190
930526135788
05DTP11F1023
JANET MENDUN ANAK AUGUSTINE NAGA
PKS
DIS2013
0
4
6
191
930530126163
05DPU11F1010
IBRAHIM BIN LAMUSA
PKS
DIS2013
0
4
7
192
930531136574
05DKM11F1023
KATHELEENE KULAN PATRICK
PKS
DIS2013
0
2
4
193
930618135259
05DKM11F1040
RICARDO SETA ANAK RIPIN
PKS
DIS2013
7
5
1
194
930619126071
05DAD11F1008
MOHD. HISHAM BIN JOULIS
PKS
DIS2013
0
3
2
195
930611135061
05DKM11F1211
MOHD FADZIL NIZA BIN ABANG
PKS
DIS2013
7
4
5
196
930612135047
05DKM11F1095
CARLOS ANAK COLLIN
PKS
DIS2013
0
3
6
197
930612135151
05DKM11F1045
STANLEY ANAK TAREK
PKS
DIS2013
0
3
7
198
930630136297
05DPU11F1022
MUHAMAD AZAM BIN IKHSAN
PKS
DIS2013
0
2
6
199
930701135129
05DKM11F1041
FINIKS ANAK KANIS
PKS
DIS2013
7
3
7
200
930623125987
05DAD11F1055
MOHAMAD NOORIZAN BIN SUHAILI
PKS
DIS2013
0
3
8
201
930624126033
05DAD11F1098
MAHDIR BIN ANAM
PKS
DIS2013
7
4
6
202
930626136649
05DKM11F1131
ABDUL ADI BIN ABD. RAHIM
PKS
DIS2013
0
2
6
203
930628126639
05DAD11F1071
AHMAD FAISAL BIN LIE
PKS
DIS2013
0
3
5
204
930514135756
05DKM11F1032
NUR ARDILLA BINTI ABDUL KADIR
PKS
DIS2013
0
2
1
205
930713136233
05DKM11F1109
PENTECOST PAUL ANAK ALPHONSUS
PKS
DIS2013
7
4
6
206
930714135419
05DKM11F1096
ABANG MOHAMMAD FAKHRULRADDZI
PKS
DIS2013
0
3
5
207
930725136193
05DKM11F1180
MOHAMAD HELFIE BIN MOHAMAD AMIT
PKS
DIS2013
7
2
5
208
930731136173
05DKM11F1198
BENNY AMING ANAK JOHN NYANGUN
PKS
DIS2013
7
3
7
209
930801135556
05DTP11F1027
SITI NORFARAHIM BINTI ABDUL RAHIM
PKS
DIS2013
0
2
7
210
930816136543
05DKM11F1016
JOSEPH SIMON WAN
PKS
DIS2013
7
3
6
211
930823126845
05DKM11F1089
MUHD RIZUAN BIN RUSLI
PKS
DIS2013
0
3
3
212
930824126003
05DAD11F1083
HAMIZAN BIN RAJAH
PKS
DIS2013
0
2
6
213
930820135180
05DKM11F1009
SHARON SANDRIA SIM
PKS
DIS2013
3
2
4
214
930719126255
05DAD11F1066
MOHD AMIR ARIF BIN MOHD SAH
PKS
DIS2013
0
3
3
215
930820136052
05DTP11F1075
NURUL SYAZWANI BINTI ABDUL KHALIC
PKS
DIS2013
0
1
5
216
930826136467
05DKM11F1042
ALBERT WONG PHAK JIE
PKS
DIS2013
7
4
6
217
930828127054
05DAD11F1007
IVYGLAYDLYEN GABRIEL
PKS
DIS2013
7
1
2
218
930828155020
05DKM11F1163
NOOR HAIZAN BINTI HARRIS
PKS
DIS2013
0
3
7
219
930825126005
05DAD11F1097
NURHAN BIN AYUB
PKS
DIS2013
0
3
8
220
930825135315
05DTP11F1073
AWANG ZAIM BIN MAWI
PKS
DIS2013
0
5
5
221
930825135518
05DAD11F1004
NOR AZIZAH BINTI ISA
PKS
DIS2013
0
2
5
222
930831136330
05DTP11F1005
SHERYLINE PINNA ANAK JOHNNY
PKS
DIS2013
7
3
6
223
930903136445
05DPU11F1004
ABANG AZRIVE ASYRAF BIN ABG ABDUL LATTIF
PKS
DIS2013
7
2
3
224
930909135451
05DTP11F1074
MAXWELL ANAK GOBERN
PKS
DIS2013
7
5
7
225
930908136137
05DKM11F1115
NURIQMA SHAHIZAR BIN SAZALI
PKS
DIS2013
7
3
5
226
930917126651
05DAD11F1033
HERMAN MISIN
PKS
DIS2013
7
2
7
227
930922135464
05DKM11F1024
NUR RASMIRA BINTI MOHD ZAMRI
PKS
DIS2013
0
1
1
228
930927135201
05DKM11F1206
MOHD. AZFAR DANIAL BIN AZHARAN
PKS
DIS2013
7
4
3
229
931014136482
05DKM11F1074
HAZIMAH BINTI ZAABAH
PKS
DIS2013
0
1
3
230
930911135565
05DKM11F1172
ILLYASA IRFAN BIN YUSOP
PKS
DIS2013
7
3
1
231
931020135435
05DAD11F1048
HAMZAH BIN BOLLKIAH
PKS
DIS2013
7
1
5
232
931121155013
05DKM11F1183
MOHD NOR ARIF BIN MAT JAINI
PKS
DIS2013
7
2
2
233
931130126839
05DAD11F1036
CRYSTAL JOLIPOL
PKS
DIS2013
0
3
8
234
931117125962
05DKM11F1177
EFFA RIZA BINTI ABDUL RAIT
PKS
DIS2013
0
2
2
235
931024135125
05DPU11F1009
AIDI HAZLIZAN BIN ABDUL MANAF
PKS
DIS2013
0
2
3
236
931107135542
05DKM11F1085
NUR AIDA BINTI ABDUL MALIK
PKS
DIS2013
0
1
2
237
931225126145
05DAD11F1056
FAZLEE ARDEE BIN MARTIN
PKS
DIS2013
0
4
7
238
931202125879
05DAD11F1088
RAHMAN BIN LATUWO
PKS
DIS2013
0
2
6
239
931202135073
05DPU11F1007
ALISTAIR MATTHIAS ANAK JAVAN
PKS
DIS2013
0
1
3
240
931210135073
05DTP11F1061
MOHAMMAD EZZAT EZZUDDYN ISKANDAR
PKS
DIS2013
0
5
3
241
931230136508
05DKM11F1029
GLORIA ANAK EVEN JONATHAN NARWIN
PKS
DIS2013
0
1
4
242
931208065061
05DPE11F1010
MOHAMAD SAIFUL SHAHMIE
PKS
DIS2013
7
3
5
243
931206135388
05DPE11F1047
NUR SYAHEERA BINTI AZLAN
PKS
DIS2013
0
2
5
244
931105105905
05DPE11F1060
KOGULAN A/L SUBRAMANIAM
PKS
DIS2013
0
3
4
245
931201085852
05DPE11F1013
VENI A/P SHEKARAN
PKS
DIS2013
0
1
3
246
931111126964
05DPE11F1032
BRYENDA FARONA BERNARD
PKS
DIS2013
7
2
3
247
930922125928
05DPE11F1053
SUFIKA BINTI ABIDIN
PKS
DIS2013
0
3
3
248
930918015929
05DPE11F1038
MOHAMAD ALFIAN BIN AGUS
PKS
DIS2013
7
1
4
249
930802085749
05DPE11F1007
JEGADISH A/L PADMANABHAN
PKS
DIS2013
0
2
2
250
930802125771
05DPE11F1039
MHD NUR MASKASIM BIN MUIN
PKS
DIS2013
7
1
7
251
930803086663
05DPE11F1006
KISHARN A/L VELAYUTHAM
PKS
DIS2013
0
3
4
252
930601075771
05DPE11F1061
REETHIVARAN A/L KALIDASS
PKS
DIS2013
0
2
1
253
930526126320
05DPE11F1002
LINDA BINTI TARUNGUS
PKS
DIS2013
0
2
7
254
930604105964
05DPE11F1001
SITI HAJAR BINTI DAHLAN
PKS
DIS2013
7
2
3
255
930520125757
05DPE11F1062
FRANKY HERMAN
PKS
DIS2013
7
2
6
256
930506105610
05DPE11F1014
LIZA A/P ROBERT
PKS
DIS2013
0
1
2
257
930226085221
05DPE11F1018
SADAM HUSSIN BIN MORTUS ALI
PKS
DIS2013
0
2
5
258
930320136048
05DPE11F1054
SITI NORBAYA BINTI YAHYA
PKS
DIS2013
0
1
3
259
930316135384
05DPE11F1063
EMMA DZAZITA BINTI JEMAIN
PKS
DIS2013
7
3
2
260
930309055394
05DPE11F1015
NOORFATIN BINTI KAMARUDIN
PKS
DIS2013
7
2
5
261
930402025675
05DPE11F1037
MUHAMMAD AMIR AIZUDDIN BIN SEBERI
PKS
DIS2013
7
1
7
262
930103135305
05DPE11F1066
MOHAMMAD QAYYUM BIN OTHMAN
PKS
DIS2013
0
3
2
263
930108126635
05DPE11F1040
MOHD KASMIL BIN TARZAN
PKS
DIS2013
7
1
7
264
920822135273
05DPE10F2011
HADI SYAFIQ BIN JAMIL
PKS
DIS2013
7
2
4
265
920522145875
05DPE11F1016
KUKAN A/L SUBRAMANIAM
PKS
DIS2013
0
2
2
266
910502036218
05QPE12F1002
SITI HASNIDA BINTI MOHD RAZALI
PKS
DIS2013
7
Integrasi
Integrasi
267
870322526240
05DAT11F1078
HENG LEE CHIN
PKS
DIS2013
0
4
6
268
880709526025
05QPM12F1001
FREDDIE AYAI ANAK RAJAU
PKS
DIS2013
7
Integrasi
Integrasi
269
900721137108
05DAT10F2028
JESICA LAURA ANAK PILANG
PKS
DIS2013
1
3
6
270
910825135261
05DPM11F1065
MUHAMAD SYAHMI BIN ROSDI
PKS
DIS2013
7
4
6
271
910907136022
05DAT10F2070
FREDA NAWI ANAK MERIKAN
PKS
DIS2013
0
5
7
272
910108125650
05QAT12F1009
HAZIMAH BINTI PANNUSU
PKS
DIS2013
0
Integrasi
Integrasi
273
910531135434
05DPM10F2054
GEORGINA ANAK GEORGE
PKS
DIS2013
7
3
4
274
920411135244
05DAT10F2009
NABILAH BINTI SANI
PKS
DIS2013
2
3
5
275
920323135439
05DPM10F2063
TAN CHIN NYAP
PKS
DIS2013
0
5
8
276
920323135754
05DAT11F1079
KONG YEE KEEN
PKS
DIS2013
0
6
7
277
920310135341
05DAT10F1080
MOHD HARUN BIN YAYUSUF
PKS
DIS2013
0
2
3
278
920312135572
05DPM10F1108
NUR SHARWANNI BINTI BORHAN
PKS
DIS2013
0
2
8
279
920111135090
05DAT11F1081
CHAN SIEW YIN
PKS
DIS2013
0
5
7
280
920120135252
05DPM11F1011
NOR SYAFINA BINTI YAJIK
PKS
DIS2013
7
2
3
281
920208135476
05DPM10F2017
DAYANG NUR HAZIAH BINTI AWANG DIHA
PKS
DIS2013
0
5
4
282
920131135151
05DAT10F2064
SHAHRIL NIZAM BIN DRAHMAN
PKS
DIS2013
7
3
7
283
920825135797
05DAT10F2069
MUZZAMEER BIN MUSTAPHA
PKS
DIS2013
7
4
6
284
920826135852
05DAT10F2052
EMYLLIA FERINA CHERRY ANAK BUJANG
PKS
DIS2013
0
2
5
285
920829135057
05DPM10F1089
MOHD FIRDAUS BIN ANNUAR
PKS
DIS2013
0
2
3
286
920905135447
05DPM10F2012
AHMAD AZLAN BIN MOHAMMAD BAHRIN
PKS
DIS2013
7
5
5
287
921002135221
05DPM10F2037
MAHZAN BIN ZEKERIA
PKS
DIS2013
0
2
4
288
920724136889
05DAT10F2029
AWANG KHUZAIRI AWANG ZAINI
PKS
DIS2013
0
4
7
289
920727135726
05DPM11F1001
PRUNELLA BINTI NAPI
PKS
DIS2013
7
1
6
290
920807135750
05DAT10F2004
LILINY LAWAI
PKS
DIS2013
2
2
4
291
920811136131
05DAT10F2022
MUHD ASRIQ BIN RADUAN
PKS
DIS2013
7
5
6
292
921105135136
05DAT10F2034
DAYANG HAFIFAH BINTI AWANG HASSAN
PKS
DIS2013
7
7
7
293
921109135176
05DPM10F2055
TATIANA SIAW SIE YIE
PKS
DIS2013
7
5
1
294
921114135293
05DAT11F1026
CHONG WEE JY
PKS
DIS2013
0
7
6
295
921207135508
05DAT10F1065
NORHASFARIZAM BINTI MOHAMAD
PKS
DIS2013
7
4
7
296
921208135147
05DAT10F2043
MUHAMMAD ISHAHMIL BIN ISKANDAR
PKS
DIS2013
7
5
7
297
921208136246
05DAT10F2047
PAULINE ANAK MADANG
PKS
DIS2013
0
3
5
298
921122135330
05DAT10F2035
EFFAZIANA BINTI MOHATAR
PKS
DIS2013
2
2
7
299
921123135690
05DAT11F1044
CAROL HONG
PKS
DIS2013
0
2
5
300
921127135399
05DAT10F2055
MOHD AMIRULL ARZMI
PKS
DIS2013
7
3
3
301
921226135298
05DAT10F2054
KHALYEDA BT AFFANDI
PKS
DIS2013
0
3
5
302
930115135185
05DAT11F1091
HISYAM BIN KUSHAIRI
PKS
DIS2013
7
2
3
303
930206135295
05DAT11F1055
MOHD FIRDAUS BIN FADILLAH
PKS
DIS2013
7
1
3
304
930120135526
05DAT11F1004
NOREMY BINTI ALLAN
PKS
DIS2013
0
1
3
305
930203135572
05DAT11F1008
AFIQAH KHAIRUNNISA BINTI SARKAWI
PKS
DIS2013
7
1
7
306
930407135160
05DAT11F1084
SYAKILLA ANAK SUWET
PKS
DIS2013
7
1
6
307
930401135856
05DAT11F1017
IVY TANG MEE FEI
PKS
DIS2013
2
3
4
308
930328136122
05DAT11F1048
MASTURA ANAK KAJANG
PKS
DIS2013
7
3
7
309
930420135720
05DPM11F1006
NOOR ZARINA BINTI GENDOT
PKS
DIS2013
0
2
5
310
930321135864
05DAT11F1046
BUNGA ISAH BINTI ALI
PKS
DIS2013
7
1
7
311
930221136536
05DPM11F1037
LYDIA LUNGAN LUKAS
PKS
DIS2013
7
1
7
312
930208135408
05DAT11F1089
ELLEN LIEW YAN YAN
PKS
DIS2013
2
3
3
313
930514135406
05DPM11F1021
SITI ZATILA BINTI NARODEN
PKS
DIS2013
0
3
6
314
930426136142
05DPM11F1066
ROSELINE MUJAN KALANG
PKS
DIS2013
7
3
7
315
930429136260
05DAT11F1045
NUR SHAHIRAH BINTI MATNOOR
PKS
DIS2013
7
3
5
316
930427135838
05DPM11F1070
DIANNIE UREY BIT
PKS
DIS2013
1
3
7
317
930530135772
05DAT11F1082
SYLVIA HURING LIEW
PKS
DIS2013
7
1
3
318
930531136224
05DPM11F1019
DAYANG NURULJANNAH BINTI AWANG KHALID
PKS
DIS2013
0
3
7
319
930606136318
05DPM11F1069
ESTHER ITANG EGANG
PKS
DIS2013
0
5
6
320
930727136154
05DAT11F1028
ELLYANI BINTI IBRAHIM
PKS
DIS2013
0
3
7
321
930729136246
05DPM11F1003
IFASIA BINTI NASIR
PKS
DIS2013
0
1
4
322
930715135998
05DAT11F1009
FLORENCE GERARD
PKS
DIS2013
0
1
6
323
930718136232
05DPM11F1022
NUR HAFIZA BINTI HAZMI
PKS
DIS2013
7
1
5
324
930624135802
05DAT11F1087
ALLANIE DERID
PKS
DIS2013
0
3
7
325
930711135528
05DAT11F1002
THEN WOAN LING
PKS
DIS2013
2
2
7
326
930614136238
05DPM11F1071
LAM NGIIK CHENG
PKS
DIS2013
7
5
7
327
930620135506
05DPM11F1012
NUR HASNAA BINTI HASSAN
PKS
DIS2013
0
1
7
328
930904135110
05DPM11F1005
SUSEN ANAK TOMMY
PKS
DIS2013
7
2
7
329
930824135575
05DAT11F1067
ABEL RANTI BAYANG
PKS
DIS2013
7
4
2
330
930902135790
05DAT11F1015
ANNIE WONG JING YUN
PKS
DIS2013
0
6
7
331
930820135586
05DPM11F1007
VONG PEI PEI
PKS
DIS2013
0
7
7
332
930818135616
05DAT11F1013
SITI HUZAIMAH BINTI ZAIDI
PKS
DIS2013
0
2
7
333
930731136165
05DPM11F1029
NAJIB BIN JALANI
PKS
DIS2013
0
4
8
334
930916135628
05DPM11F1025
NUR DIANA BINTI JEMAN
PKS
DIS2013
7
1
5
335
930910136398
05DPM11F1009
NURUL ATHIRAH BINTI MOHAMMAD SALLEH
PKS
DIS2013
7
3
6
336
931010136434
05DPM11F1018
AZLIN BINTI ABU ABDUL TAIP
PKS
DIS2013
0
3
7
337
931014126436
05DAT11F1003
SUHAILAH BINTI JALIL
PKS
DIS2013
0
1
7
338
931018135436
05DAT11F1093
THANG WAN YUNG
PKS
DIS2013
2
3
3
339
931102135842
05DPM11F1039
PATRICIA LAING
PKS
DIS2013
7
3
6
340
931103135414
05DAT11F1027
MELISSA HO XIUN HUI
PKS
DIS2013
7
5
2
341
931103135596
05DAT11F1001
AMILLYN BINTI WALTER FASTER
PKS
DIS2013
0
1
6
342
931104135336
05DPM11F1014
LIM KIEAK LIANG
PKS
DIS2013
0
4
6
343
931104136072
05DPM11F1057
EMILY MUTANG
PKS
DIS2013
0
4
7
344
931030135754
05DPM11F1004
NUR HAMIZA BINTI SEPIAN
PKS
DIS2013
7
3
7
345
931027135593
05DPM11F1047
MUHAMMAD AISAMUDDIN BIN POSA
PKS
DIS2013
0
5
7
346
931120135731
05DPM11F1002
STEWARD ANAK SAMUEL
PKS
DIS2013
0
1
4
347
931105135418
05DAT11F1014
ASLINA BINTI ZAINI
PKS
DIS2013
7
2
3
348
931119126272
05DAT11F1025
SITI ZULAIQAH BINTI YIKI @ ADIN
PKS
DIS2013
0
3
4
349
931119135857
05DAT11F1083
THIAN FOO CHOON
PKS
DIS2013
7
6
8
350
931110135164
05DAT11F1029
AUDREY ANAK SILAN
PKS
DIS2013
7
3
4
351
931203135972
05DPM11F1010
MONICA LAONG MARCUS
PKS
DIS2013
7
4
4
352
931204135237
05DPM11F1050
MOHAMAD HASBULLAH BIN MURAT
PKS
DIS2013
0
2
5
353
931230135660
05DPM11F1008
MARY YAP MUI LI
PKS
DIS2013
0
4
4
354
931225136394
05DNS11F1023
NURISA MARYAM BINTI SAIFUDDIN
PKS
DIS2013
0
2
7
355
931025136250
05DNS11F1007
NURAZIRA BINTI ISHAK
PKS
DIS2013
7
2
4
356
931023135211
05DNS11F1038
AWANG KHAIRUL ANUAR BIN AWANG ISMADI
PKS
DIS2013
0
2
5
357
930524135071
05DNS11F1019
MOHAMMAD ZUBAIR BIN LAILI
PKS
DIS2013
7
3
3
358
930515135336
05DNS11F1011
CLARISSA EDNA ANAK DIGER
PKS
DIS2013
0
2
3
359
930508135637
05DNS11F1047
ROBERTO ANGKIN ANAK PHILIP AKONG
PKS
DIS2013
0
3
3
360
930411135294
05DNS11F1003
NUR AFIQAH BINTI ABU BAKAR
PKS
DIS2013
7
3
6
361
930329136298
05DNS11F1046
AIDA BINTI JUNAIDI
PKS
DIS2013
7
2
4
362
930204135320
05DNS11F1028
VERONICA SIMA ANAK KILAT
PKS
DIS2013
0
3
6
363
930206125804
05DNS11F1001
SALINA BINTI FAZLI
PKS
DIS2013
7
1
6
364
930216136216
05DNS11F1006
ZURAIN MAULAD AWANG MAJRI
PKS
DIS2013
7
3
7
365
930117135939
05DNS11F1029
DRAYMOND LEWEN KAWIT
PKS
DIS2013
0
2
7
366
930109135090
05DNS11F1010
NUR AZUREEN BINTI ARSHAD
PKS
DIS2013
0
1
3
367
921105136139
05DNS11F1014
TIE NGIE POH
PKS
DIS2013
0
5
6
368
920819135790
05DNS11F1043
ROSHIMA BINTI MOHAMAD NICXSON
PKS
DIS2013
0
2
6
369
900825135916
05BIP12F1001
PRISCILLA EVIE ANAK JAFARINE
PKS
DIS2013
7
Integrasi
Integrasi
370
900917136203
05QIP12F1001
AZAM BIN JUNE
PKS
DIS2013
7
Integrasi
Integrasi
371
900319135112
05BIP12F1002
FRANCISCA EMA ANAK BIKEM
PKS
DIS2013
7
Integrasi
Integrasi