Sunday, 29 March 2015

Senyum Kambing

Disebuah stesen keretapi...seorang makcik telh pergi ke kaunter tiket utk bertanya kpd staff....
MAKCIK    : anak..keretapi smpai kul brapa?-
STAFF       : makcik....kalo ke kl smpai kul 1...ke gemas kul 3...ke ipoh kul 4....makcik nk pergi mana?
MAKCIK   : makcik nk melintas je...

TAMAT😂😂 Cerita 1

Suami : Kenapa Sayang menangis?
Isteri : Saya telah baca sebuah buku. Sad endinglah bang..
Suami : Buku apa?
Isteri : Buku bank abanglah..

Cerita 2

Aderla sorang lelaki datang ke sebuah rumah untuk meminta derma. Derma untuk rumah orang-orang tua. seorang budak pun membuka pintu.
budak : derma ape bang?
lelaki : derma untuk rumah orang-orang tua. adik ada apa-apa untuk didermakan?
budak : nanti jap.saya ambilkan atuk saya.
lelaki : ?????

Cerita 3

3 org asli menaiki motor dan ditahan polis trafik. Namun pemandu motor tersebut tidak berhenti. Setelah ditahan mereka berkata Katanya, 
‘Tak Muat Dah Tok, Kami dah bertiga!!!

Cerita 4

Sebaik sahaja mengambil tempat duduk di ruang menunggu sebuah klinik,
Shan terpandang Amin sedang menangis teresak-esak. Dia segera mendekati
Amin. : Shan Kenapa menangis?
Amin : Saya datang untuk ujian darah.
Shan : Awak takut ke?
Amin : Bukan itu sebabnya. Semasa ujian darah dijalankan, mereka telah terpotong jari saya.
Mendengarkan penjelasan
Amin, Shan menangis.
Amin : Eh, kenapa pula awak menangis?
Shan : Saya datang untuk ujian air kencing..

Cerita 5

Seorang atok membawa cucunya ke pejabat pos untuk menghantar surat.
Cucunya bertanya bila melihat atoknya memasukkan surat ke dalam tong berwarna merah.
“Atok buat apa tu?”.
“Atok bagi surat kat kawan atok,cu!” jawap atoknya.
Cucunya bertanya lagi, “Apa bangang sangat kawan atok
duduk dalam tong merah tu?”

Cerita 6

Seorang posmen yang datang menghantar surat.
” Assalamualaikum ”
” Walaikumsalam ”
” Ni rumah encik Sameon ye?
” Ya saya”
” Poning kepala saya mencari alamat rumah encik ni ”
” Buat susah aje encik nie! Apsal tak pos aje?”

Cerita 7

Seorang pegawai polis masuk ke bilik mayat sebuah hospital untuk menyiasat punca
kematian tiga lelaki sekaligus. Selepas memeriksa mayat-mayat itu, dia bertanya kepada penjaga bilik berkenaan.
Polis : Mengapa ketiga-tiga mayat tersenyum?
Penjaga : Lelaki pertama sedang bersanding, apabila tiba2 diserang strok.
Lelaki kedua pula khabarnya menang loteri dan mati serangan sakit jantung
manakala yg ketiga disambar petir.
Polis : Hah! Kenapa disambar petir pun tersenyum?
Penjaga : Masa tu dia ingat orang sedang ambil gambarnya…

Hilangkan stress anda😃
 Senyumlah... utk sedekah

Monday, 2 March 2015

Tips Melancong Survival ke Istanbul.

Tips Melancong Survival ke Istanbul.

1. Beli tiket penerbangan awal. Pilih Qatar Airways dan Turkish Airlines untuk kos yang lebih ekonomi.

2. Rakyat Malaysia tidak perlu memohon Visa untuk masuk ke Turki. Pastikan Passport masih aktif sekurangnya enam bulan semasa tarikh berlepas.

3. Booking Hotel secara online. Pilih kawasan sekitar Taksim Square untuk memudahkan akses ke banyak lokasi. Kawasan ini happening untuk shopping dan makan.

4. Tukar matawang Euro di Malaysia. Jangan bawa USD atau MYR ke Istanbul, kurang bagus kadar tukar nilainya. Ringgit hampir tidak diterima langsung.

5. Tukar matawang Lira Turki apabila sudah sampai di Istanbul. 1 Tukrish Lira = RM 1.60.

6. Cuaca paling nyaman dan sejuk sekitar bulan Oktober ke atas. Standby Jaket atau baju sejuk.

7. Bawa roti, mee segera, sambal bilis atau ketupat nasi ke Istanbul. Nasi disebut "Pilaf" dan agak sukar didapati. Kalau ada pun mahal sekitar 2 Lira segenggam.

8. Tidak perlu ambil pakej Tour untuk ronda Istanbul. Cukup sekadar ambil Taksi dan gunakan Maps sebagai panduan. Sangat mudah.

9. Berhati-hati dengan penyeluk saku dan peminta sedekah.

10. Hotel Bajet di Istanbul sudah memadai bagi percutian gaya Ekonomi. Harga sebilik dari 40 Euro satu malam. Kebanyakan hotel bajet kemas dan selesa. Harga lebih murah jika tiada Wifi.

11. Buat kajian lokasi dan rancang aktiviti terlebih dahulu sebelum ke sana. Ia akan membantu menjimatkan kos dan urus masa dengan bijak.

12. Cadangan perjalanan 5 hari dan 4 malam adalah paling efektif dan sesuai untuk jelajah seluruh Istanbul.

13. Boleh juga memilih untuk stay di kawasan Sultanahmed kalau tak suka layan area town seperti Taksim.

14. Banyakkan minum teh disebut "Chai" ketika cuaca sejuk. Pasti nyaman dan segar. Harga dari 1 Lira segelas.

15. Shopping Lovers boleh duduk area Taksim Square. Siang malam penuh manusia membeli belah. Sangat happening macam bukit bintang.

16. Pastikan memilih Airport Atarturk Istanbul krtika buat tempahan tiket. Jangan tersalah pilih Airport Sabiha Gocken.

17. Airport Atarturk di Istanbul Europe manakala Sabiha di Istanbul Asia. Kawasan tumpuan di Istanbul Europe.

18. Buat bajet dan semak selalu harga tiket. Rancang sekurangnya 6 bulan lebih awal.

19. Bentuk muka bumi dan jalan di Istanbul berbukit bukit. Amalkan minum Teh Herba 'Neushape' sebulan sebelum perjalanan. Ia membantu menambah stamina dan menambah Mood ke Istanbul nanti.

Hubungi Pengurus saya dia talian 014 2361 569 untuk join trip seterusnya. Trip kita kita ajer. Whatsapp Available.

Jangan takut untuk memasang Impian, itukan percuma. Positif dan usaha terus. InshaAllah pasti dapat kesana.

Salam Sukses, Ikram Al-Banjari.
P/s : Kalau suka boleh share. Makin bersemangat untuk saya menulis lebih banyak Panduan.
===============
Perkongsian ini diambil terus dari wall Tuan Ikram Al-Banjari