Thursday, 30 October 2014

Appreciate others help #ManagersAttitude #HelpOthers #FeelThePain

ONE OF THE BEST MESSAGES I HAVE EVER READ...
U MUST READ...

One young man went to apply for a managerial position in a big company. He passed the initial interview, and now would meet the director for the final interview.

The director discovered from his CV that the youth's academic achievements were excellent. He asked, "Did you obtain any scholarships in school?" the youth answered "no".

" Was it your father who paid for your school fees?"

"My father passed away when I was one year old, it was my mother who paid for my school fees.” he replied.

" Where did your mother work?"

"My mother worked as clothes cleaner.”

The director requested the youth to show his hands. The youth showed a pair of hands that were smooth and perfect.

" Have you ever helped your mother wash the clothes before?"

"Never, my mother always wanted me to study and read more books. Besides, my mother can wash clothes faster than me.

The director said, "I have a request. When you go home today, go and clean your mother's hands, and then see me tomorrow morning.

The youth felt that his chance of landing the job was high. When he went back home, he asked his mother to let him clean her hands. His mother felt strange, happy but with mixed feelings, she showed her hands to her son.

The youth cleaned his mother's hands slowly. His tear fell as he did that. It was the first time he noticed that his mother's hands were so wrinkled, and there were so many bruises in her hands. Some bruises were so painful that his mother winced when he touched it.

This was the first time the youth realized that it was this pair of hands that washed the clothes everyday to enable him to pay the school fees. The bruises in the mother's hands were the price that the mother had to pay for his education, his school activities and his future.

After cleaning his mother hands, the youth quietly washed all the remaining clothes for his mother.

That night, mother and son talked for a very long time.

Next morning, the youth went to the director's office.

The Director noticed the tears in the youth's eyes, when he asked: "Can you tell me what have you done and learned yesterday in your house?"

The youth answered," I cleaned my mother's hand, and also finished cleaning all the remaining clothes'

“I know now what appreciation is. Without my mother, I would not be who I am today. By helping my mother, only now do I realize how difficult and tough it is to get something done on your own. And I have come to appreciate the importance and value of helping one’s family.

The director said, "This is what I am looking for in a manager. I want to recruit a person who can appreciate the help of others, a person who knows the sufferings of others to get things done, and a person who would not put money as his only goal in life.”

“You are hired.”

A child, who has been protected and habitually given whatever he wanted, would develop an "entitlement mentality" and would always put himself first. He would be ignorant of his parent's efforts. If we are this kind of protective parents, are we really showing love or are we destroying our children instead?

You can let your child live in a big house, eat a good meal, learn piano, watch on a big screen TV. But when you are cutting grass, please let them experience it. After a meal, let them wash their plates and bowls together with their brothers and sisters. It is not because you do not have money to hire a maid, but it is because you want to love them in a right way. You want them to understand, no matter how rich their parents are, one day their hair will grow gray, same as the mother of that young person. The most important thing is your child learns how to appreciate the effort and experience the difficulty and learns the ability to work with others to get things done.

Try to forward this story to as many as possible...this may change somebody's fate.

Which one is your preference #WomenBodyShape #9Gag

What are you or what do you prefer. for guys, pick the best

World Moustache Competition #9Gag #Janggut #Jambang #Nice

10 Of The Fanciest Entries From The World Beard & Moustache Championships 2014

Wednesday, 29 October 2014

Tv n hp

PERBEZAAN ANTARA ISTERI DAN
GIRLFRIEND PADA PANDANGAN
SEORANG SUAMI

Isteri macam tv, girlfriend macam
handphone. 

Dirumah tengok tv,
pergi keluar bawak handphone.

Kadang-kadang seronok tengok
tv, tapi selalunya masa banyak
habis main handphone.

Tv percuma sepanjang hayat, tapi
handphone kalau tak bayar servis
line, talian akan ditamatkan serta
merta.

Tv saiznya besar, berat dan
buruk, tapi Hp cute, comel,
ramping dan banyak butang
boleh picit dan boleh dibawa ke
mana-mana pada bila-bila masa
saja.

Kos penyelengaraan tv murah aje, lagipun jarang rosak, tapi Hp..
mak oii.. mahalnya selalu
meragam plak tu.

HP bila kita bercakap dgn dia... dia jawab semula.... TV asyik nak kita dengar je dia cakap...

Yang sadisnya Tv ada remote
control, tapi Hp takde.

Cuma satu je kelebihan Tv, takde
virus. Tapi Hp sekali kena virus
habislah!

JADI.. JANGAN PENING KEPALA,SAYANGILAH
TV ANDA

Baca.. amal dan sampaikan

Tuesday, 28 October 2014

PB FD Rush tawar kadar lebih tinggi #PublicBank FDRush



 Public Bank
KEMPEN PB FD Rush kembali untuk memberi ganjaran kadar promosi lebih tinggi kepada pelanggan setia.

Dalam satu kenyataan media bank berkenaan berkata, kempen itu pertama kali dilancarkan Public Bank Berhad (PBB) pada Mac lalu dan kini dilancarkan semula oleh PBB dengan kerjasama Public Islamic Bank Berhad (PIBB) yang bermula 1 Oktober lalu hingga 30 November depan.

Ia terbuka kepada semua pelanggan  individu dan bukan individu PBB dan PIBB yang baharu dan sedia ada.

Menurut kenyataan itu,  penyertaan untuk kempen ini adalah amat mudah dan  pelanggan-pelanggan akan menikmati kadar faedah atau keuntungan promosi sebanyak 3.68 peratus setahun dengan meletakkan wang mereka di bank untuk tempoh jangka pendek selama 4 bulan.

Deposit Tetap Plus (DT Plus) dan Deposit Bertempoh-i (DB-i) ditawarkan sebagai produk yang layak di bawah Kempen ini. DT Plus adalah akaun Deposit Tetap Konvensional, manakala DB-i adalah Deposit Bertempoh Islam yang memberi pelanggan fleksibiliti untuk mengendalikan dana mereka bagi peletakan jangka pendek atau jangka panjang.

"Pelanggan individu dan bukan individu hanya perlu meletakkan minimum sebanyak RM50,000 untuk menikmati kadar promosi di bawah kempen ini, tertakluk pada peletakan maksimum sebanyak RM5 juta bagi individu dan RM20 juta untuk bukan individu.

"Kempen 'PB FD Rush' ini sebahagian usaha bank untuk menggalakkan simpanan dengan memberi ganjaran kepada pelanggan apabila mereka menambah simpanan dalam Tempoh Kempen.

"Kami sentiasa adakan pelbagai kempen sebagai penghargaan kepada pelanggan atas kepercayaan dan kesetiaan mereka yang berterusan," menurut kenyataan itu.


SUMBER  

Hong Leong Islamic Bank menang Anugerah Sukuk



Hong Leong Islamic Bank
HONG Leong Islamic Bank Bhd (HLISB) diumumkan sebagai pemenang 'Best Sukuk Deal' 2014, yang merupakan sebahagian daripada Anugerah Kewangan Islam Dunia 2014 yang berlangsung di Dubai.
  
HLISB dalam satu kenyataan hari ini berkata pencalonannya adalah berasaskan pembabitannya sebagai Penasihat Utama Bersama dalam program rentas sempadan inovatif - Sukuk Wakalah - struktur Sukuk pertama seumpamanya di Malaysia, yang menggabungkan kontrak Wakalah dan Ijarah di bawah bidang kuasa berasingan.

Selain itu, proses korporat itu juga merupakan badan penerbit bukan kerajaan pertama berkaitan Saudi Corporate dalam pasaran Sukuk Malaysia.
  
Pengarah Urusan dan Ketua Pegawai Eksekutif HLISB Raja Teh Maimunah Raja Abdul Aziz berkata anugerah itu memperakui usaha mereka dalam mempromosi pertumbuhan transaksi Sukuk rentas sempadan.
  
Anugerah Kewangan Islam Global mengetengahkan amalan terbaik dalam kewangan dan perbankan Islam dan meraikan kejayaan institusi dan individu, dengan tumpuan kepada usaha mempromosi tanggungjawab sosial, kesahihan Syariah dan komitmen perbankan dan kewangan Islam.

Anugerah disampaikan pada Forum Ekonomi Islam Dunia, satu acara tahunan yang menghimpunkan pakar dan pengamal industri dari seluruh dunia. - Bernama


SUMBER

Monday, 27 October 2014

#Tazkirah #MuhasabahDiri #Kiamat #bumiBerputarLaju

Di kelantan. Skrg ni. Zohor masuk jam 12.55. Asar. 4.15. Maghrib. 6.58 . isya' 8.05. Dh mcm dok kat belah sabah sarawak. Solat awal jee rasaa.. Sbnrnya tu tnda bumi mkin laju laju laju laju putarannya.. So. Mmg betullah. Kmgkinn besar matahari akan trbit dri belah Barat x dpt disgka mmndgkn klajuan bumi brputar skrg.. Mmg bila2 masa ja mathri bleh naik belah barat. Bagi NASA dn org non muslim ini adlh kejadian fenomena alam yg NORMAL. Tp bg yg Islam. Ini adlh ptnda BESAR. . Dah ready ke kita smua? Dh yakin smpat taubat? Bgi yg dah taubat, dah yakin ke TAUBAT kita tu Allah TERIMA... Takut x smpt trima ja.. Allahu. Moga kita bagi yang beragama islam mati dalam husnul khotimah. insya Allah. 
 Pada hari kiamat akan keluar seekor binatang dari neraka jahanam yang bernama "Huraisy" berasal dari anak kala jengking. Besarnya Huraisy ini dari timur hingga ke barat. Panjangnya pula seperti jarak langit dan bumi. Malaikat Jibril bertanya : "Hai Huraisy! Engkau hendak ke mana dan siapa yang kau cari? " Huraisy pun menjawab. "Aku mahu mencari lima orang. Pertama, orang yang meninggalkan sembahyang. Kedua, orang yang tidak mahu keluarkan zakat. Ketiga, orang yang derhaka kepada ibubapanya. Keempat, orang yang bercakap tentang dunia di dalam masjid. Kelima, orang yang suka minum arak. "
#jomshareilmu....
#semogakitasemuadlmredhaIllahi
#mohonshare

Hari Keluarga PULADA #army #Wataniah #PuladaFamilyDay

Hari Keluarga PULADA Kem Ulu Tiram

31 Okt 14 - Futsal Terbuka
1st. RM500 + 8 Beras Faiza 10Kg.
2nd. RM300 + 8 Beras Faiza 5Kg.
3rd. RM100.
Yuran Peryertaan RM100.
Kapt Alisa - 0133883375.

31 Okt 14 - Bola Jaring Terbuka
1st. RM400 + 8 Beras Faiza 10Kg.
2nd. RM300 + 8 Beras Faiza 5Kg.
3rd. RM100.
Yuran Penyertaan RM60.
Mej Shafiron - 0176668810.

31 Okt - 1 Nov 14 - PULADA Paint Ball Challenge
Yuran RM160
Rocky
1st. RM300 + Medal.
2nd. RM300 + Medal.
3rd. RM100 + Hamper

Open 
1st. RM300 + Medal.
Kpl Saiful - 0173602754.

30 Okt  1 Nov 14 - PULADA Airsoft Challenge
1. IPSC SHOOTING ( Time Attack ) open competition.
RM 15 per entry.
Hadiah masa terbaik
Tempat pertama - Sniper bag pack.
Tempat kedua - Rifle bag
Tempat ketiga - Topi tactical - Hadiah diberi setiap hari.
2. Target shooting try out
( open to public )
Yuran RM 10/ 2 mags
3. Gerai pameran dan jualan barangan tactical 
(setiap hari)
4. Airsoft Challenge - Jungle Wargame 
- Yuran 
Awam - rm 100 per entry
Tentera - rm 70 per entry 
* price included
refreshment.
5. Airsoft Challenge
- CQB OBUA ( Operation in Build Up Area )
- Yuran 
Awam - RM 70 per entry 
Tentera - RM 55 per entry 
* price included refreshment.
Note & Disclaimer

David ( 0143878987
Mej Tarmizi - 0137988277.

1 Nov 14 - PULADA MoutainBike CHALLENGE
1st. RM400 + Rice Cooker.
2nd. RM300 + Rice Cooker.
3rd. RM100 + Rice Cooker.
4th - 10th. Beras Faiza 10Kg.
Yuran Penyertaan RM30.
Kapt Fahmi - 0127820252.

Gerai Niaga.
Cik Sabrina - 01133051466

Utk Pembayaran hubungi Penganjur Keseluruhan : Mej Lee - 0137496883.

#AverageHeight #MenAroundTheWord #NetherlandMen #Height #men

1 Meter = 4,5 Bananas

Friday, 24 October 2014

Maaf kan saya....

MINTA MAAF : 

Dosa mengumpat tidak boleh dihapuskan dengan solat, puasa sunat dan lain2 kecuali dengan memohon maaf kepada orang yang diumpat. 

Justeru itu, sempena menyambut tahun baru maal Hijrah, saya menyusun sepuluh jari andaikata saya ada terkata secara sengaja ataupun tidak. Malahan saya ingin memohon maaf andaikata gurau senda & kata2 saya selama ini mengguris hati & perasaan anda semua. saya berharap anda semua dapat memaafkan saya dengan setulus hati dgn penuh ikhlas. 

Terima kasih juga kerana sentiasa hidup saling bermaafan, saling tegur menegur, saling berkongsi ilmu yang bermanfaat, agar tiada hasad dengki khianat, serta tidak sombong diri. Dan halalkan makan minum saya.

Selamat menyambut tahun baru maal hijrah.

Semoga kita semua sentiasa dirahmati, diberkati & diredhai Allah SWT. 

JOM KITA BUKA BUKU BARU DALAM HIDUP KITA.

Pesanan buat wanita

Bila perempuan berhadapan satu situasi.. 

SITUASI 1
sorang perempuan nak naik lif ke tingkat 13 waktu lewat malam. 
dia sorang diri, tiba-tiba ada sorang laki tak dikenali nak naik sama. apa nak buat?

Jawapan Pakar: Setelah berada dalam lif, katakan anda hendak ke tingkat 13, pastikan anda menekan kesemua butang yang ada daripada tingkat 1 hinggalah ke tingkat destinasi anda. Kerana tiada siapa yang akan berani menyerang anda dalam lif yang berhenti pada setiap tingkat. 

SITUASI 2
ada lelaki berjaya pecah rumah yang kebetulan time tu perempuan tu sorang je kat rumah. apa nak buat? 

Jawapan Pakar: LARI KE DAPUR! ini kerana hanya anda sahaja yang tahu di mana serbuk cili dan kunyit disimpan, dan kedudukan pinggan dan pisau. Semua ini boleh bertukar menjadi senjata maut untuk perlindungan anda. Mulakan membaling pinggan dan keseluruhan alat dapur yang ada! Biarkan ianya pecah dan rosak demi nyawa anda! Baling dan menjerit! Ingat bahawa BUNYI YANG KUAT DAN BISING adalah musuh terbesar penjenayah! Mereka tidak mahu ditangkap!

SITUASI 3
Tengah dok jalan-jalan kat satu laluan tiba-tiba rasa macam ada sorang mamat follow dari belakang. apa nak buat?

Jawapan Pakar: UBAH HALUAN! ubah haluan jalanan anda secara tiba-tiba, samada menyeberangi jalan, mempercepatkan langkah, atau pergi ke kawasan perniagaan yang berhampiran. Jika anda diekori oleh sebuah kereta, tukar arah perjalanan anda secara bertentangan arus - ia akan memberikan mereka masa yang lama untuk berpatah balik untuk mendapatkan anda, dan memungkinkan mereka untuk berputus asa lalu mencari mangsa lain. Jika anda gagal menjauhkan diri dari mereka, dan mereka terus mengekori anda, pusing dan jerit, "Apa yang kau nak?!" dengan suara yang paling kuat dan garang! Ianya berpotensi untuk memalukan dan menakutkan sebahagian besar penyerang. Jika masih juga tidak berhasil, JERIT! jika ada self alarm bersama anda, gunakannya!

SITUASI 4
Katakanlah kann.. baru sampai dari kl ke jb. waktu tu dah malam. call kwn tak angkat.. famili takde kereta nak amek.. so terpakse ler naik teksi. tengok muka dreba teksi tu semacam jek. teksi lain takde dah. apa nak buat?

Jawapan Pakar: Sebelum menaiki sebuah teksi pada waktu malam, pastikan anda mencatat butiran nombor pendaftaran teksi tersebut. Pastikan anda duduk pada bahagian belakang. Kemudian hubungi keluarga atau rakan anda dan sampaikan maklumat kepada mereka mengenai nombor pendaftaran teksi tersebut dalam bahasa yang pemandu teksi fahami. Jika tiada siapa menjawab panggilan anda, pura-pura bersembang kononnya anda sedang berada dalam satu perbualan telefon. Hal ini membuatkan pemandu tahu yang ada orang lain sudah mempunyai maklumat kenderaannya, dan jika berlaku apa-apa, dia pasti berada dalam masalah besar! Ini membuatkan pemandu teksi tersebut tekad untuk menghantar anda ke destinasi yang dituju dengan selamat. 

SITUASI 5
Oklah. dah amek no plate teksi, nama pemandu pun dah catat. buat-buat call famili pun dah. tapi dreba teksi tu buat hal jugak! die tukar direction ke arah lain. nak masuk jalan hutan kot! apa nak buat? ketaq dah ni 

Jawapan Pakar : Gunakan tali beg tangan anda untuk menjerut leher pemandu tersebut dari belakang! Dalam masa beberapa saat , dia akan berasa sesak dan tidak berdaya. Sekiranya anda tidak mempunyai beg tangan bertali, hanya tarik kolar baju dia sekuat hati dan hasil yang sama akan berlaku. 

sekian

p/s : sebaik-baik perlindungan bagi wanita adalah memakai pakaian yang sopan dan elakkan diri dari berjalan di kawasan sunyi seorang diri. dan paling penting... DOA!

• Sebarkan! Share pada wanita yang anda sayangi •

#ReadTillTheEndBeforeYouJudge #Hurmm #SubwaySandwiches #7Inches #9gag

Right.

#NewLanguage #Surprise #9Gag #Schoking

Somali is a beautiful language

Tuesday, 21 October 2014

The New Type Of War,.. #TodaysWar #KeyboardWarrrior #9Gag

Todays War (from a Newspaper)

#OfficeVictories #9Gag

Office Victories

KISAH RINDU SEORANG IBU YG RINDUKAN ANAKNYA D LONDON.

KISAH RINDU SEORANG IBU YG RINDUKAN ANAKNYA D LONDON.
Mak : Dik, ambilkan tu hp mak, ko tolong sms abang ko di England apa kabarnya? mama rindu betul kat dia...
Anak : ok, mana handphone mama?
Mak : tuuu hah atas meja...
Anak : ok tunggu jap.... si adik pun sms kat abang nya..dan 1 minit kemudian,
Anak : mama!! abang dah balas...., tp dia pakai bahasa inggeris pulak tp adik tak faham...
Mak : apa nya?bacakan...
Anak: "You have an insufficient account credit balance, please reload to stay connected"
Mak : sms balik, bagitau dia cakap melayu saja je lah & jangan nak aksyen baru seminggu di England.... dia dah tau mama tak pandai bahasa inggeris...